Telefoonnummer: 0562-449797 (optie 3)
Contact formuliercontact
  • zuid_afrika_002_noordsmall.jpg

Noordwest:

De Zuid-Afrikaanse provincie Noordwest bestaat grotendeels uit onmetelijke graslanden, bezaaid met bomen, en met onafzienbare vergezichten. De provincie biedt onderdak aan twee van de grootste wildparken van het land, het grootste recreatieterrein van de wereld en een site van de Werelderfgoedlijst. De bergketen Magaliesberg ligt in het noordoosten van de provincie, en de machtige rivier de Vaal vormt een natuurlijke grens naar het zuiden. In 1924 werd hier, op de efgoedsite Taung, de schedel van een vroege hominide opgegraven door professor Raymond Dart; in de provincie Noordwest sloeg ook ooit een kolossale meteoriet in met de Vredefort Dome -nu een site van de Werelderfgoedlijst - als gevolg. Mafikeng, de hoofdstad van Noordwest, is het meest bekend door het beleg van Mafikeng in 1899 tijdens de Tweede Boerenoorlog, en de oprichting van de padvindersbeweging. Na een bezoek aan het Mafikeng Museum, Kanon Kopje en Barolong Boora Tshidi Kgotla kunt u de stukjes van de historische legpuzel vast goed leggen. De ligging in het binnenland en de uitgestrekte graslanden staan garant voor een perfecte setting voor een aantal malariavrije wildparken. Tot die parken behoren Madikwe, het op drie na grootste wildpark van Zuid-Afrika, en Pilanesberg National Park; in beide parken komen de Grote Vijf voor, naast diverse andere Zuid-Afrikaanse zoogdieren en vogels. Magaliesberg, Hartbeespoort en Pilanesberg zijn populaire locaties voor weekendtrips; avontuurlijke sporters komen hier graag heen voor paragliding, windsurfing, waterskiën en jetskiën. En dan is er nog Wondergat, een uitgebreid netwerk van onderwatergrotten, waar al heel veel duikers hun vaardigheden hebben verfijnd. Het valt uit de toon in deze landelijke omgeving, maar toch staat Sun City, 's werelds grootste recreatieterrein, hier heel fier, evenals The Lost City, een door Afrika geïnspireerd architectonisch meesterwerk. Vanuit de golvende Valley of the Waves en de greens van de uitzonderlijke golfbaan naar het indrukwekkende gok- en entertainmentcomplex; al met al is dit een ontzagwekkende omgeving waarin u uren kunt doorbrengen.

Gauteng:

Gauteng is als het ware de commerciële krachtcentrale van Zuid-Afrika. De troefkaarten blijven echter niet beperkt tot handel en industrie; de bijdrage van Gauteng aan het toerisme is net zo indrukwekkend. Johannesburg, Pretoria, Soweto, Cullinan en Magaliesburg zijn stuk voor stuk topattracties van Gauteng. Vooral dankzij de historische steden Johannesburg en Pretoria heeft Gauteng heel veel te bieden als het gaat om shoppen en amusement vanwege een netwerk van winkelcentra,casino's, vlooienmarkten en winkels buiten het centrum. Beide steden bieden onderdak aan diverse musea, waaronder het Hector Pieterson Museum, Apartheid Museum, Constitution Hill, Museum of Military History, Pretoria Art Museum en het Museum Africa. In Johannesburg en Pretoria vinden we ook diverse theaters en schouwburgen als platform voor authentieke Zuid-Afrikaanse muziekvoorstellingen, toneel, ballet en hilarische lokale comedies. Soweto is een bijzonder populaire bestemming in Gauteng. Dat heeft grotendeels te maken met haar centrale rol in de Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijd, maar ook met haar unieke aanbod van culturele evenementen. Avonturentoerisme komt ook op gang en bij de iconische Orlando Towers van Soweto kunnen bezoekers bungeejumpen en powerswingen.
Aan de buitenranden van deze bruisende metropolen maken de hoge gebouwen plaats voor de Highveldgraslanden die zich uitstrekken tot aan de grenzen van de provincie.
In Johannesburg strekt het Highveld zich naar het zuiden uit tot de regio Sedibeng en het watersportmekka van de rivier de Vaal; in westelijke richting tot de populaire Cradle of Humankind, Sterkfonteingrotten en 't lieflijke plattelandsdorpje Magaliesburg. Bij Pretoria loopt het Highveld door tot de toeristische regio Dinokeng. Hier vinden we de typische mijnwerkersplaats Cullinan met zijn rijke diamanthistorie, en golvende savannes met een aantal wildparken. Naast een townshipexcursie kunnen bezoekers van Gauteng ook genieten van andere culturele belevenissen zoals het Credo Mutwa Cultural Village in Soweto, de Heia Safari Ranch in Muldersdrift en het Zuluka Tribal Village net buiten Pretoria. Shoppen is zo ongeveer een must; bij Sandton City, Rosebank Mall en Nelson Mandela Square is een aantal voortreffelijke curioshops te vinden. Op het Nelson Mandela Square staat een kolossaal standbeeld van de vrijheidsstrijder; een geweldige plek voor foto's en een lunch.

Mpumalanga:

Mpumalanga betekent "de plaats waar de zon opkomt". Het mag dan een van de kleinste provincies van Zuid-Afrika zijn, maar het bescheiden formaat wordt zonder meer gecompenseerd door een spectaculaire diversiteit in het landschap. Mpumalanga herbergt niet alleen het bekendste wildpark van de wereld, de op twee na diepste canyon en het alleroudste grottensysteem; deze regio telt ook nog eens diverse wildparken met een overweldigende flora en fauna. Vier miljard jaar geleden scheidden Antarctica en Madagascar zich af vanuit de Blyde River Canyon in Mpumalanga. Daarbij bleef een spectaculair, prachtig landschap achter; het verheft zich in de richting van de noordoostelijke bergen en eindigt in een kolossale helling, die steil afloopt naar het lager gelegen lowveld. De invloed van de geschiedenis is duidelijk merkbaar in Mpumalanga; van de legendarische koning Salomon en koningin Sheba tot de oeroude drijvende dorpen van Chrissiesmeer. Rotskunst van de vroegste Afrikaanse bevolkingsgroepen - de San en de Khoisan - is alom aanwezig; de goldrush in de jaren na 1870 is voor het nageslacht vastgelegd in het historische stadje Pilgrim's Rest, en ook daarbuiten zijn de sporen overal te vinden. Vanuit de kronkelende bergpassen van de regio, steile dalen, rivieren en ongerepte bossen zijn schitterende natuurverschijnselen ontstaan, waaronder de 3.000 miljoen jaar oude Sudwalagrotten, Bourke's Luck Potholes, God's Window, Wonder View en de Three Rondavels. Wilt u er eens helemaal uit? Genoeg te doen: de meest fantastische vogels spotten, hiking, paardrijden en vissen op forel. Of iets ruiger: een safari op de rug van een olifant, white-water rafting of abseilen vanaf een waterval. Wildlife is het sleutelwoord in Mpumalanga dankzij dé troefkaart van Zuid-Afrika: Kruger National Park. Dit wildpark - een van de grootste parken ter wereld - kan bogen op een ongeëvenaarde verscheidenheid aan inheemse diersoorten in hun natuurlijke omgeving. Anderzijds kunt u ook kiezen voor een van de vele andere superieure wildparken, waar u het wild met wat meer privacy kunt bekijken. Daarnaast kunt u uw wildlifebeleving natuurlijk ook combineren met de zalige ontspanning van een spa (safari-plus-spa).

Limpopo:

Limpopo is de meest noordelijke regio van Zuid-Afrika en grenst aan Mozambique, Zimbabwe en Botswana. Dit is een echt bushveldgebied en mede dankzij de uitgestrekte golvende savannes met een enorm gevarieerde fauna is een safari in Limpopo een van de populairste toeristische activiteiten. Het toeristische aanbod van Limpopo is overigens niet beperkt tot wildlife; de provincie heeft ook een interessant prehistorisch verleden en een fascinerend cultureel erfgoed van oeroude stammen en koninkrijken. Een van de grootste troefkaarten van Limpopo is het noordelijke Kruger National Park. Dit 2 miljoen hectare grote natuurreservaat domineert de oostelijke regio van de provincie en maakt deel uit van het Greater Limpopo Transfrontier Park tussen Zuid-Afrika, Mozambique en Zimbabwe. Het park herbergt honderden soorten bomen, vissen, amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren, inclusief de Grote Vijf. Er zijn heel wat geweldige manieren om deze ongetemde wildernis te ontdekken: wildwandelingen en game drives, hikes, ecotrails, 4x4-tochten en routes voor mountainbikers. En in de ongeveer 50 andere parken en reservaten van Limopo kunnen soortgelijke activiteiten worden ondernomen.
Limpopo is befaamd vanwege de indrukwekkende bergen, waaronder de Soutpansberg en Waterberg. Er zijn verschillende toeristische routes en trails die deze bergachtige gebieden - met een weelderige fauna en flora - ontsluiten voor bezoekers. Een bezoek aan het Waterberggebied is een absolute must; in dit door de UNESCO aangewezen biosfeerreservaat vinden we eeuwenoude rotsformaties en een verbluffend landschap.
Vanwege het rijke culturele en historische erfgoed van Limpopo staat de provincie bekend als een gebied vol mysterie. Dit is niet alleen het thuisland van de legendarische regenkoningin Modjadji maar ook een overblijfsel van het verloren koninkrijk Mapungubwe.
Deze oeroude beschaving kan opnieuw worden ontdekt in Mapungubwe, een site van de Werelderfgoedlijst. Deze site maakt deel uit van het Mapungubwe National Park, waar ook plekken uit het IJzeren Tijdperk zijn te vinden evenals rotsschilderingen van de San (Bosjesmannen) en pootafdrukken en fossiele overblijfselen van dinosaurusskeletten. We noemen enkele geweldige trips: Amarula Lapa, waar u kunt zien hoe de enorm populaire likeur Amarula Cream wordt gemaakt, avontuurlijke activiteiten in de weelderige Magoebaskloof, genieten van een drankje in de grootste en oudste baobab van de wereld of zelfs een extreme golfronde!

Vrijstaat:

Vrijstaat in Zuid-Afrika is een provincie met een ongelooflijke diversiteit als het gaat om natuur, cultuur en historie. Voor de toerist is Vrijstaat dan ook erg aantrekkelijk, want er is enorm veel te bekijken en te beleven. Populaire activiteiten voor toeristen in Vrijstaat: ontdekken van de natuurreservaten, bergen, musea en monumenten. Ook het uitgebreide culturele erfgoed is alleszins de moeite waard. Het lijkt bijna of de tijd ooit is begonnen in deze schilderachtige provincie. Vrijstaat is het land van Vredefort Dome, de plek met de oudste meteorietinslag ter wereld, van oeroude San-rotskunst en van overblijfselen en fossielen van dinosaurussen. Van die laatstgenoemde zijn schitterende voorbeelden te vinden in het National Museum in Bloemfontein. Als een van de landbouwkernen van Zuid-Afrika wordt Vrijstaat gekenmerkt door uitgestrekte golvende akkers; toch vormen de prachtige zandsteenrotsen het meest in het oog springende natuurlijke karakter van de provincie.
In het noordoostelijk deel van de provincie ligt, aan de voet van het Malutigebergte, het Golden Gate Highlands National Park. Naast de indrukwekkende bergtoppen van zandsteen kan dit park bogen op een hooglandhabitat met een grote verscheidenheid aan dieren en vogels, waaronder de zeldzame baardgier. Hier kunt u wandeltochten onder begeleiding maken, hiken, wild observeren of paardrijden. Dankzij de grote diversiteit kent Vrijstaat een flink aantal toeristische routes. Volg de Malotiroute en ontdek de oostelijke hooglanden en het Malutigebergte in het aangrenzende Lesotho, volg de Goldfieldsroute om u te verdiepen in de geschiedenis van de goudmijnen van Lejweleputswa, of ontdek de slagvelden en oorlogsmusea door de Battlefieldroute te volgen. Beleef het culturele en historische erfgoed van deze regio door de BBT Heritageroute te nemen, of volg de Diamond and Wineroute en treed in de voetsporen van de oude diamantzoekers. Die tocht omvat tevens een bezoek aan de wijngaarden Landzicht, Wilreza en Jacobsdal. Bent u op zoek naar authentieke en onvervalste gastvrijheid/ Neem dan vooral de Friendly N6-route, die het gebied van Bloemfontein tot Aliwal-Noord bestrijkt. Met haar vele attracties op het gebied van natuur, historie en cultuur heeft het schitterende Vrijstaat altijd wel iets te bieden voor ieders smaak.

KwaZulu-Natal:

KwaZulu-Natal heeft werkelijk heel veel te bieden. Het berglandschap, het golvende binnenland, de bush en de stranden van KwaZulu-Natal staan garant voor een adembenemende en intrigerende toeristische belevenis. Dat alles wordt nog eens ondersteund door de historie van de Zulu's en de oorlogen die zich hier hebben afgespeeld. Dat maakt het beeld van KwaZulu-Natal als toeristische trekpleister compleet. KwaZulu-Natal, wordt beschouwd als het Zulu-koninkrijk, want het is het thuisland van deze machtige Afrikaanse stam. Het land staat in hoog aanzien vanwege de militaire tactiek, ooit ingevoerd door koning Shaka en met succes toegepast in oorlogen tegen de Boeren (Nederlands sprekende boeren) en Britten. In Zulu-cultuurdorpen in de hele provincie kunnen bezoekers zich onderdompelen in die cultuur; uitgebreide routes langs slagvelden brengen de strijd tussen Zulu's en Boeren en Britten tot leven.
Het culturele erfgoed van KwaZulu-Natal omvat tevens de San (Bosjesmannen); in de bergen van uKhahlamba-Drakensberg zijn tienduizenden rotsschilderingen van de San te bewonderen. Dit prachtige gebergte staat op de Werelderfgoedlijst en is een enorme trekpleister, compleet met wandel- en hikemogelijkheden en avontuurlijke activiteiten. Hier vinden we ook het Ukhahlamba-Drakensberg National Park met een weelderige biodiversiteit, compleet met 300 vogel- en 48 zoogdiersoorten. Dit berggebied gaat over in de golvende heuvels van het binnenland; hier kunt u genieten van de befaamde Midlands Meander. Deze toeristische route omvat bijna 200 bestemmingen, allemaal toegespitst op de kunstnijverheid en cultuur van deze regio. Rijd vooral door de schitterende Valley of a Thousands Hills naar Pietermaritzburg en Durban; op de Freedomroute ontdekt u de bevrijdingsinspanningen van iconen als Nelson Mandela en Mahatma Gandhi. Ontdek vanuit Durban - "hoofdstad" van de provincie en thuisland van een rijke Indiase cultuur - de prachtige kustlijn met zijn ongerepte stranden, die zich uitstrekken van Port Edward in het zuiden tot Kosi Bay in het noorden. Zululand in het noorden, een ware hotspot voor vogelaars; Greater St. Lucia Wetland Park, ook een site van Werelderfgoedlijst; verschillende wildparken zoals het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve aan de Elephant Coast.

Oostkaap:

Oostkaap strekt zich uit van de met sneeuw bedekte toppen van de zuidelijke Drakensberg tot de weelderige bossen van Tsitsikamma, en wordt geflankeerd door de Indische Oceaan. Het is dan ook geen wonder dat Oostkaap de provincie van extremen wordt genoemd. De diversiteit in de natuur is ongekend; Oostkaap heeft alle 7 ecologische zones die voorkomen in Zuid-Afrika en tevens de 3 biodiversiteitsregio's van het land. Daarnaast kan de provincie bogen op een ongetemde - zeg maar gerust wilde - kustlijn van 820 kilometer. Dat alles staat garant voor een kleurrijke mix van fauna en flora, compleet met de Grote Vijf van Afrika, een weelderige vogelpopulatie met honderden geregistreerde soorten evenals een rijke en gevarieerde waterwereld, inclusief 27 soorten walvissen en dolfijnen. Het culturele en historische belang van Oostkaap zijn onmiskenbaar en de verhalen over Xhosa-koningen, vroege kolonisten, culturele conflicten en grensoorlogen zijn niet te tellen. Tevens staat de provincie - geboortegrond van Nelson Mandela - bekend om haar rol als aanjager van de strijd voor Afrikaanse democratie. In Oostkaap zijn toeristische routes opgezet, zodat bezoekers de provincie grondig kunnen verkennen. De routes voeren niet alleen langs indrukwekkend natuurschoon en een diep gewortelde historie, maar omvatten ook een aantal niet te missen attracties van Oostkaap. Breng vooral een bezoek aan Tsitsikamma en laat u vallen vanaf de brug bij de hoogste commerciële bungeejumpattractie van de wereld, volg de vermaarde Otter Trail of ga naar de Sundays River Valley met het wereldberoemde Greater Addo Elephant National Park en een waternatuurgebied van 120.000 hectare. Of maak een tussenstop aan de terecht zo aangeduide Wild Coast, geboortegrond van Nelson Mandela en thuisland van het Nelson Mandela Museum. Volg de Frontier Country-route en bekijk de sites van de langste koloniale oorlog van Groot-Brittannië. Of ga naar Karoo Heartland en dompel u helemaal onder in de fascinerende geologie van deze regio, waaronder de ontzagwekkende Valley of Desolation. Bent u op zoek naar sneeuw? Volg de Friendly N6-route voor een bezoek de bergen van de zuidelijke Drakensberg. Zuid-Afrika's Oostkaap heeft een intrigerende wereld in petto voor de bezoeker; woest, schitterend en adembenemend.

Noordkaap:

Het grootste deel van Noordkaap ligt ten zuiden van de machtige Oranjerivier en bestaat uit woestijn- en halfwoestijnlandschappen. De provincie wordt gekenmerkt door uitgestrekte, dorre vlakten met rotspartijen; de Atlantische Oceaan vormt de westgrens.
Noordkaap telt een groot aantal toeristische highlights, al wijken ze wellicht een tikje af van het gangbare. In augustus en september wordt Namakwaland (voorheen Namaqualand) omgetoverd in een schitterend tapijt van wilde bloemen. Deze regio is wereldberoemd vanwege de weelderige bloemenpracht en fotosafari's zijn hier dan ook bijzonder populair.
Kgalagadi Transfrontier Park is een van de grootste natuurbeschermingsgebieden in zuidelijk Afrika en tevens een van de grootste beschermde natuurlijke ecosystemen van de wereld. Het park heeft een oppervlakte van meer dan 2 miljoen hectare en is een van de beste plaatsen ter wereld om de zeldzame leeuw met zwarte manen waar te nemen. De ongekende dimensies, heldere hemel, vurige zonsondergangen, schitterende sterrennachten en de bijna hoorbare stilte; het is alles bij elkaar een onvergetelijke ervaring.
Richtersveld National Park is gelegen in het noordwestelijke deel van Namakwaland. Hier heeft het landschap een grimmige uitstraling, die de meeste bezoekers intrigeert. Dit gebied is de bakermat van de Nama, een volk van overwegend schapen- en geitenhoeders die van het land leven. Richtersveld is populair bij 4x4-fanaten en natuurliefhebbers, die er eens echt uit willen.
Diamantstad Kimberley ligt ook in Noordkaap en biedt onderdak aan het Kimberley Mine Museum. In een deel van het museum staan observatieplatforms met uitzicht op het beroemde Big Hole; daarnaast kent het museum een aantal historische gebouwen. Het is een "levend museum"; de oude winkels, bars, restaurants, kerken en banken zien er precies zo uit als in de tijd toen hier naar diamanten werd gezocht.

Westkaap:

In Westkaap vinden we - langs Route 62 - de langste wijnroute van de wereld; deze loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth, 850 kilometer naar de oostkust. Heeft u niet voldoende tijd om de hele route te doen? Bezoek dan in elk geval de wijngebieden Stellenbosch, Paarl, Wellington, Franschhoek, Ceres, Worcester, Bonnievale en Robertson. De Tuinroute tussen Kaapstad en Knysna is schitterend; de route voert u door diverse typische stadjes, compleet met gastvrije lokale bewoners en kraampjes met verse groenten en fruit. Maak een tussenstop in Swellendam, de stad waar de cipier ooit ook tegelijkertijd het postkantoor beheerde; hier ervaart u Kaaps/Hollandse architectuur op z'n best. Enkele uren gaans van Kaapstad ligt de meest zuidelijke uitloper van Zuid-Afrika, Cape Agulhas, waar de Atlantische en Indische Oceaan elkaar raken. Via de reis naar Cape Agulhas komt u door het natuurschoon van Overberg, langs - wat bekend staat als - de Walviskust. U kunt ook een omweg maken naar Hermanus, de stad bij uitstek om walvissen te observeren. Tijdens uw reis naar de Westkust gaat u door diverse stadjes, en vooral rustige vissersdorpjes zoals Langebaan en Paternoster. Neem vooral de tijd om onderweg te genieten van de flora; stop ook in Yzerfontein en maak een echte Zuid-Afrikaanse "beachbraai" mee. Stelt u prijs op echte rust en stilte? Ga dan in noordelijke richting naar de Karoo, een van de droogste gebieden van het land. Dit dunbevolkte halfwoestijngebied staat garant voor open vlaktes, frisse buitenlucht en historische architectuur. Liefhebbers van outdooractiviteiten komen zeker aan hun trekken in Westkaap. Kitesurfen aan de Westkust, kooiduiken met haaien in Gansbaai, zeekajakken in Simon's Town, hiken langs de Otter Trail, struisvogelrijden in Oudtshoorn, bungeejumpen bij Bloukrans Bridge in Nature's Valley en scubadiving aan de Oostkust; ook de meest fanatieke adrenalinejunkies vervelen zich hier niet!

bron: southafrica.net
Het Agulhas gebied heeft verscheidene bezienswaardigheden die toeristen elk jaar naar de kust doen trekken. De nabijgelegen steden als Agulhas en Struisbaai bieden verscheidene watersportactiviteiten ...zoals zwemmen en hengelen. Binnen het nationaal park kan er ook genoten worden van onder andere:

- Het zuidelijkste punt van Afrika - Een plakket duidt de nauwkeurige plaats van het uiteinde aan. Het is op dit punt dat de Atlantische en Indische Oceanen officieel samenkomen.

- De vuurtoren bij Kaap Agulhas - de vuurtoren werd gebouwd om de vroege ontdekkingsreizigers voorbij Kaap Agulhas te helpen tijdens hun ruwe zeetochten. Eenenzeventig stappen leiden naar de bovenkant van de tweede oudste werkende vuurtoren in Zuid-Afrika. De stenen voor het gebouw werden verzameld uit de aangrenzende kalksteensteengroeve. Het gebouw huisvest ook een uniek vuurtorenmuseum. Visvallen uit steen die door de Khoisan werden gebruikt kunnen nog ten oosten van de vuurtoren worden gezien.

- Begraafplaats van schepen - Zoetendal, Birkenhead en Armiston zijn enkele van de vele schipbreuken die langs de kustlijn van Agulhas worden gevonden. Onderdelen van deze schipbreuken zijn te zien bij het museum van schipbreuk in Bredasdorp. De bezoekers aan het museum kunnen de overblijfselen van Meisho Maru 38 nog zien, een wrak van het schip dat op de klippen liep bij Kaap Agulhas.

- Fynbos - De Agulhasvlakte heeft een grote diversiteit aan flora. Het gebied omvat vertegenwoordigers van de unieke kalksteenfynbos vegetatie. Hoewel de meeste soorten tussen mei en september bloeien zijn er ook bloemen die in om het even welk seizoen kunnen worden bewonderd.

Tussen juli en november kunt u de Zuidkaper langs de kust waarnemen. Tevens vindt u hier ook de African Black Oystercatcher die met uitsterving bedreigd is.

Agulhas