Telefoonnummer: 0562-449797 (optie 3)
Contact formuliercontact
  • zuid_afrika_002_noordsmall.jpg

Noordwest:

De Zuid-Afrikaanse provincie Noordwest bestaat grotendeels uit onmetelijke graslanden, bezaaid met bomen, en met onafzienbare vergezichten. De provincie biedt onderdak aan twee van de grootste wildparken van het land, het grootste recreatieterrein van de wereld en een site van de Werelderfgoedlijst. De bergketen Magaliesberg ligt in het noordoosten van de provincie, en de machtige rivier de Vaal vormt een natuurlijke grens naar het zuiden. In 1924 werd hier, op de efgoedsite Taung, de schedel van een vroege hominide opgegraven door professor Raymond Dart; in de provincie Noordwest sloeg ook ooit een kolossale meteoriet in met de Vredefort Dome -nu een site van de Werelderfgoedlijst - als gevolg. Mafikeng, de hoofdstad van Noordwest, is het meest bekend door het beleg van Mafikeng in 1899 tijdens de Tweede Boerenoorlog, en de oprichting van de padvindersbeweging. Na een bezoek aan het Mafikeng Museum, Kanon Kopje en Barolong Boora Tshidi Kgotla kunt u de stukjes van de historische legpuzel vast goed leggen. De ligging in het binnenland en de uitgestrekte graslanden staan garant voor een perfecte setting voor een aantal malariavrije wildparken. Tot die parken behoren Madikwe, het op drie na grootste wildpark van Zuid-Afrika, en Pilanesberg National Park; in beide parken komen de Grote Vijf voor, naast diverse andere Zuid-Afrikaanse zoogdieren en vogels. Magaliesberg, Hartbeespoort en Pilanesberg zijn populaire locaties voor weekendtrips; avontuurlijke sporters komen hier graag heen voor paragliding, windsurfing, waterskiën en jetskiën. En dan is er nog Wondergat, een uitgebreid netwerk van onderwatergrotten, waar al heel veel duikers hun vaardigheden hebben verfijnd. Het valt uit de toon in deze landelijke omgeving, maar toch staat Sun City, 's werelds grootste recreatieterrein, hier heel fier, evenals The Lost City, een door Afrika geïnspireerd architectonisch meesterwerk. Vanuit de golvende Valley of the Waves en de greens van de uitzonderlijke golfbaan naar het indrukwekkende gok- en entertainmentcomplex; al met al is dit een ontzagwekkende omgeving waarin u uren kunt doorbrengen.

Gauteng:

Gauteng is als het ware de commerciële krachtcentrale van Zuid-Afrika. De troefkaarten blijven echter niet beperkt tot handel en industrie; de bijdrage van Gauteng aan het toerisme is net zo indrukwekkend. Johannesburg, Pretoria, Soweto, Cullinan en Magaliesburg zijn stuk voor stuk topattracties van Gauteng. Vooral dankzij de historische steden Johannesburg en Pretoria heeft Gauteng heel veel te bieden als het gaat om shoppen en amusement vanwege een netwerk van winkelcentra,casino's, vlooienmarkten en winkels buiten het centrum. Beide steden bieden onderdak aan diverse musea, waaronder het Hector Pieterson Museum, Apartheid Museum, Constitution Hill, Museum of Military History, Pretoria Art Museum en het Museum Africa. In Johannesburg en Pretoria vinden we ook diverse theaters en schouwburgen als platform voor authentieke Zuid-Afrikaanse muziekvoorstellingen, toneel, ballet en hilarische lokale comedies. Soweto is een bijzonder populaire bestemming in Gauteng. Dat heeft grotendeels te maken met haar centrale rol in de Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijd, maar ook met haar unieke aanbod van culturele evenementen. Avonturentoerisme komt ook op gang en bij de iconische Orlando Towers van Soweto kunnen bezoekers bungeejumpen en powerswingen.
Aan de buitenranden van deze bruisende metropolen maken de hoge gebouwen plaats voor de Highveldgraslanden die zich uitstrekken tot aan de grenzen van de provincie.
In Johannesburg strekt het Highveld zich naar het zuiden uit tot de regio Sedibeng en het watersportmekka van de rivier de Vaal; in westelijke richting tot de populaire Cradle of Humankind, Sterkfonteingrotten en 't lieflijke plattelandsdorpje Magaliesburg. Bij Pretoria loopt het Highveld door tot de toeristische regio Dinokeng. Hier vinden we de typische mijnwerkersplaats Cullinan met zijn rijke diamanthistorie, en golvende savannes met een aantal wildparken. Naast een townshipexcursie kunnen bezoekers van Gauteng ook genieten van andere culturele belevenissen zoals het Credo Mutwa Cultural Village in Soweto, de Heia Safari Ranch in Muldersdrift en het Zuluka Tribal Village net buiten Pretoria. Shoppen is zo ongeveer een must; bij Sandton City, Rosebank Mall en Nelson Mandela Square is een aantal voortreffelijke curioshops te vinden. Op het Nelson Mandela Square staat een kolossaal standbeeld van de vrijheidsstrijder; een geweldige plek voor foto's en een lunch.

Mpumalanga:

Mpumalanga betekent "de plaats waar de zon opkomt". Het mag dan een van de kleinste provincies van Zuid-Afrika zijn, maar het bescheiden formaat wordt zonder meer gecompenseerd door een spectaculaire diversiteit in het landschap. Mpumalanga herbergt niet alleen het bekendste wildpark van de wereld, de op twee na diepste canyon en het alleroudste grottensysteem; deze regio telt ook nog eens diverse wildparken met een overweldigende flora en fauna. Vier miljard jaar geleden scheidden Antarctica en Madagascar zich af vanuit de Blyde River Canyon in Mpumalanga. Daarbij bleef een spectaculair, prachtig landschap achter; het verheft zich in de richting van de noordoostelijke bergen en eindigt in een kolossale helling, die steil afloopt naar het lager gelegen lowveld. De invloed van de geschiedenis is duidelijk merkbaar in Mpumalanga; van de legendarische koning Salomon en koningin Sheba tot de oeroude drijvende dorpen van Chrissiesmeer. Rotskunst van de vroegste Afrikaanse bevolkingsgroepen - de San en de Khoisan - is alom aanwezig; de goldrush in de jaren na 1870 is voor het nageslacht vastgelegd in het historische stadje Pilgrim's Rest, en ook daarbuiten zijn de sporen overal te vinden. Vanuit de kronkelende bergpassen van de regio, steile dalen, rivieren en ongerepte bossen zijn schitterende natuurverschijnselen ontstaan, waaronder de 3.000 miljoen jaar oude Sudwalagrotten, Bourke's Luck Potholes, God's Window, Wonder View en de Three Rondavels. Wilt u er eens helemaal uit? Genoeg te doen: de meest fantastische vogels spotten, hiking, paardrijden en vissen op forel. Of iets ruiger: een safari op de rug van een olifant, white-water rafting of abseilen vanaf een waterval. Wildlife is het sleutelwoord in Mpumalanga dankzij dé troefkaart van Zuid-Afrika: Kruger National Park. Dit wildpark - een van de grootste parken ter wereld - kan bogen op een ongeëvenaarde verscheidenheid aan inheemse diersoorten in hun natuurlijke omgeving. Anderzijds kunt u ook kiezen voor een van de vele andere superieure wildparken, waar u het wild met wat meer privacy kunt bekijken. Daarnaast kunt u uw wildlifebeleving natuurlijk ook combineren met de zalige ontspanning van een spa (safari-plus-spa).

Limpopo:

Limpopo is de meest noordelijke regio van Zuid-Afrika en grenst aan Mozambique, Zimbabwe en Botswana. Dit is een echt bushveldgebied en mede dankzij de uitgestrekte golvende savannes met een enorm gevarieerde fauna is een safari in Limpopo een van de populairste toeristische activiteiten. Het toeristische aanbod van Limpopo is overigens niet beperkt tot wildlife; de provincie heeft ook een interessant prehistorisch verleden en een fascinerend cultureel erfgoed van oeroude stammen en koninkrijken. Een van de grootste troefkaarten van Limpopo is het noordelijke Kruger National Park. Dit 2 miljoen hectare grote natuurreservaat domineert de oostelijke regio van de provincie en maakt deel uit van het Greater Limpopo Transfrontier Park tussen Zuid-Afrika, Mozambique en Zimbabwe. Het park herbergt honderden soorten bomen, vissen, amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren, inclusief de Grote Vijf. Er zijn heel wat geweldige manieren om deze ongetemde wildernis te ontdekken: wildwandelingen en game drives, hikes, ecotrails, 4x4-tochten en routes voor mountainbikers. En in de ongeveer 50 andere parken en reservaten van Limopo kunnen soortgelijke activiteiten worden ondernomen.
Limpopo is befaamd vanwege de indrukwekkende bergen, waaronder de Soutpansberg en Waterberg. Er zijn verschillende toeristische routes en trails die deze bergachtige gebieden - met een weelderige fauna en flora - ontsluiten voor bezoekers. Een bezoek aan het Waterberggebied is een absolute must; in dit door de UNESCO aangewezen biosfeerreservaat vinden we eeuwenoude rotsformaties en een verbluffend landschap.
Vanwege het rijke culturele en historische erfgoed van Limpopo staat de provincie bekend als een gebied vol mysterie. Dit is niet alleen het thuisland van de legendarische regenkoningin Modjadji maar ook een overblijfsel van het verloren koninkrijk Mapungubwe.
Deze oeroude beschaving kan opnieuw worden ontdekt in Mapungubwe, een site van de Werelderfgoedlijst. Deze site maakt deel uit van het Mapungubwe National Park, waar ook plekken uit het IJzeren Tijdperk zijn te vinden evenals rotsschilderingen van de San (Bosjesmannen) en pootafdrukken en fossiele overblijfselen van dinosaurusskeletten. We noemen enkele geweldige trips: Amarula Lapa, waar u kunt zien hoe de enorm populaire likeur Amarula Cream wordt gemaakt, avontuurlijke activiteiten in de weelderige Magoebaskloof, genieten van een drankje in de grootste en oudste baobab van de wereld of zelfs een extreme golfronde!

bron: southafrica.net
Het Agulhas gebied heeft verscheidene bezienswaardigheden die toeristen elk jaar naar de kust doen trekken. De nabijgelegen steden als Agulhas en Struisbaai bieden verscheidene watersportactiviteiten ...zoals zwemmen en hengelen. Binnen het nationaal park kan er ook genoten worden van onder andere:

- Het zuidelijkste punt van Afrika - Een plakket duidt de nauwkeurige plaats van het uiteinde aan. Het is op dit punt dat de Atlantische en Indische Oceanen officieel samenkomen.

- De vuurtoren bij Kaap Agulhas - de vuurtoren werd gebouwd om de vroege ontdekkingsreizigers voorbij Kaap Agulhas te helpen tijdens hun ruwe zeetochten. Eenenzeventig stappen leiden naar de bovenkant van de tweede oudste werkende vuurtoren in Zuid-Afrika. De stenen voor het gebouw werden verzameld uit de aangrenzende kalksteensteengroeve. Het gebouw huisvest ook een uniek vuurtorenmuseum. Visvallen uit steen die door de Khoisan werden gebruikt kunnen nog ten oosten van de vuurtoren worden gezien.

- Begraafplaats van schepen - Zoetendal, Birkenhead en Armiston zijn enkele van de vele schipbreuken die langs de kustlijn van Agulhas worden gevonden. Onderdelen van deze schipbreuken zijn te zien bij het museum van schipbreuk in Bredasdorp. De bezoekers aan het museum kunnen de overblijfselen van Meisho Maru 38 nog zien, een wrak van het schip dat op de klippen liep bij Kaap Agulhas.

- Fynbos - De Agulhasvlakte heeft een grote diversiteit aan flora. Het gebied omvat vertegenwoordigers van de unieke kalksteenfynbos vegetatie. Hoewel de meeste soorten tussen mei en september bloeien zijn er ook bloemen die in om het even welk seizoen kunnen worden bewonderd.

Tussen juli en november kunt u de Zuidkaper langs de kust waarnemen. Tevens vindt u hier ook de African Black Oystercatcher die met uitsterving bedreigd is.

Agulhas