Een rondreis in Namibië is een aaneenschakeling van uitersten, uniek in zijn soort en met geen enkel Afrikaans land te vergelijken.
Het beroemde Etosha Nationaal Park en zijn bijzondere zoutpannen én rijkdom aan wild in het noorden, de op een na langste canyon ter wereld te weten de Fish River Canyon in het zuiden, het oudste en droogste woestijngebied ter wereld de ‘Namib woestijn’ aan de Atlantische oceaan en eindeloze vrijwel lege savanne zijn slechts een greep uit de vele hoogtepunten van Namibië.
Namibië of officieel Republiek Namibië kreeg zijn naam bij de onafhankelijkheidsverklaring in 1990 en werd vernoemd naar de Namib woestijn. Voor die tijd heette het Zuidwest Afrika en was het in handen van Zuid Afrika die het in 1920 overnamen van de Duitsland die er sinds het einde van de 19e eeuw voet aan wal zetten. Namibië grenst aan Angola, Botswana, Zambia, Zuid Afrika en in het westen aan de Atlantische Oceaan. De hoofdstad van Namibië is Windhoek.
Met een oppervlakte van 15 x Nederland en een bevolking van bijna 2.50 miljoen inwoners is Namibië een van de dunst bevolkte landen van Afrika. Meer dan de helft van de inwoners behoort tot de Owambo bevolkingsgroep die voornamelijk in het noorden van Namibië leven. Daarnaast leven er nog ruim 10 andere etnische groepen waaronder de Herero, Nama en de San; allen gastvrij en vriendelijk en hun rijke traditionele cultuur en zal je vakantie in Namibië nog meer kleur geven!
De Namib woestijn is het oudste en tevens droogste woestijngebied ter wereld en herbergt o.a. de Sossusvlei én de door velen gefotografeerd op rondreis door Namibië oranje zandduin genaamd Dune 45.
Fish River Canyon met een lengte van zo’n 160 kilometer, tot wel 27 km breed en soms wel 550 meter diep, ligt aan de Visrivier die uitmondt op de Oranjerivier. Deze imposante Canyon is in het |Ai-|-Ais Richtersveld Transfrontier Park gelegen.
Etosha Nationaal Park met de Etosha zoutpan trekt veel wild met name in het droge seizoen. ’s Avonds bij de verlichte waterpoelen krijg je een unieke kans het wild te bekijken.
Van de rood bruine huidskleur, het prachtige vlechtwerk in het haar van de doorgaans topless geklede Himba vrouwen naar de Herero vrouwen met kleurrijke jurken in Victoriaanse stijl met bijpassende typische hoeden; tijdens je vakantie in Namibië ga je veel van de cultuur en traditie van de lokale bevolking zien.
Hoe bijzonder is het om tijdens een groepsreis door Namibië wild te spotten in woestijn gebied? In Damaraland hebben een aantal dieren zich aan deze omgeving weten aan te passen en kan je o.a. olifanten, zebra’s, gemsbokken, koedoes, elanden en springbokken en in een uitzonderlijk geval zelfs zwarte neushoorns tegen komen. De bruine hyena wil nog wel eens gespot worden aan de kust bij de zeehondenkolonies in Cape Cross.
Met uitzondering van de buffel zul je grote kans hebben de Big 5 (olifant, neushoorn, leeuw & luipaard) te spotten in het Etosha Nationaal Park. Daarnaast leven hier giraffen, gnoes, luipaarden en cheeta’s. In de drogere delen van het land vind je altijd wel ergens struisvogels, apen of een van de vele antilope soorten.
Daarnaast is Namibië een thuis voor ruim 700 vogelsoorten waarvan een aantal uitsluitend in Zuidelijk Afrika voorkomen. Vele flamingo’s en pelikanen strijken neer bij de waterpoelen in Etosha Nationaal Park en de duinleeuwerik komt in geen enkel ander land ter wereld voor! Kraanvogels, struisvogels, diverse reigersoorten, uilen, vele vinkensoorten, kleurrijke papagaaien, roofvogels en watervogels laten zich eenvoudig fotograferen in het kale en dorre landschap van Namibië!
De dolfijnen en de migrerende walvissen maken de diversiteit aan wildlife in Namibië compleet.
Met een grotendeels subtropisch woestijnklimaat heb je op vakantie in Namibië vrijwel zeker warm weer maar zorg voor extra warme kleding voor koele ochtenden en avonden als je in de winter reist!
Namibië kent tegenovergestelde seizoenen ten opzichte van Europa. De winter (mei t/m oktober) is het droge seizoen en de zomer (november t/m april) is het natte seizoen en gedurende het verloop van de seizoenen is er een duidelijk verschil in het weerbeeld.
Het droge seizoen (winter van mei t/m oktober) start in mei met de overgang vanuit het natte seizoen. De natuur is mooi groen, de temperatuur is soms nog warm tot 28 graden en de avonden/ochtenden zijn aangenaam. In de maanden juni, juli en augustus zijn de ochtenden fris tot soms zelfs het vriespunt in de woestijn. Overdag is het gemiddeld tussen de 21 – 24 graden. In de aanloop naar de zomer begint in oktober de natuur al wat te verdorren en stijgt de temperatuur.
Het begin van het natte seizoen (zomer november t/m april) november is het al warm tot soms al 30 graden maar doordat de luchtvochtigheid nog laag is, is dit een prettige reismaand. Januari en februari zijn vochtig en heet tot wel 35 graden en in de woestijn soms tot 40 graden. De ochtenden zijn vaak onbewolkt maar in de loop van de namiddag komen regelmatig hevige regenbuien voor. Het einde van de zomer en de regen volgt in maart & april en zijn met gemiddelde temperaturen van 25 tot 30 graden prachtige reismaanden voor Namibië.
De meeste regen valt in het noordelijk deel van Namibië en de meest hoge temperaturen zul je treffen in het zuiden en in de woestijngebieden.
Namibië is het gehele jaar een goede vakantiebestemming maar de beste reistijd voor het zien van wild zijn de droge wintermaanden juni t/m oktober. De watervoorraad wordt schaars en het wild trekt naar de waterpoeltjes waar je de gehele dag de dieren zult kunnen zien. Een leeuw zal hier ook eenvoudig zijn prooi vinden en dus ook kans op actie! De dagtemperatuur is aangenaam in de winter maar zorg voor een extra trui of vest voor de koude ochtenden/avonden.
Zodra het weer wat gaat regenen (vanaf november) zullen de dieren zich weer gaan verspreiden en in combinatie met wat meer groene natuur moeilijker te spotten. Maar juist in de maanden dat er wat regen zal vallen (hoewel er gebieden in zijn in Namibië waar het jaren helemaal niet regent) komt de anders dorre woestijn tot leven en bloeit kleurrijk.
Met name de eerste maanden van de zomer (oktober tot februari) kunnen erg heet worden en de meeste regen valt in de maanden februari en maart. Na meestal korte hevige buien in de namiddag volgt vaak weer het zonnetje. In de zomermaanden maak je tijdens je vakantie in Namibië de meeste kans jonge dieren te zien en de vogelaar treft de migrantenvogels naast de toch al enorme hoeveel aanwezige soorten vogels.
Een Namibië vakantie start meestal in Windhoek maar dit vakantie land wordt vaak ook gecombineerd met Botswana of Zuid Afrika.
KLM biedt rechtstreekse dag vluchten aan naar Johannesburg; u overnacht in Johannesburg en vliegt de volgende dag met een lokale luchtvaartmaatschappij naar uw bestemming Windhoek. British Airways, Air France en Lufthansa bieden nachtvluchten aan met altijd een overstap in Europa én vaak een 2e overstap in (meestal) Zuid Afrika waarbij de doorvlucht vanuit Zuid Afrika door een lokale luchtvaartmaatschappij wordt uitgevoerd en je de volgende dag aankomt in Windhoek, Namibië.
De gemiddelde reistijd varieert van 13 tot 16 uur excl. overstaptijd- en/of overnachting.
Voor een rondreis in Namibië adviseren we je een vaccinatie tegen DTP, BMR en hepatitis A. Laat je goed informeren over een malariakuur; een groot deel van Namibië is malaria vrij echter het noorden van Namibië is malaria gebied in bepaald reisperiodes en het rivieren- en grensgebied met Angola en Botswana zelfs het gehele jaar. Daarnaast is een vaccinatie voor gele koorts verplicht indien je binnen 6 dagen vanuit een gele koorts gebied het land in reist; in Namibië zelf komt geen gele koorts voor! Bezoek voor vertrek uw huisarts, GGD of andere medische dienst voor advies.
Voor een vakantie naar Namibië heb je een paspoort nodig, dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij terugkeer en mag je tot maximaal 3 maanden in het land verblijven zonder een visum nodig te hebben. Zorg dat je bij de grens of bij de douane controle op de luchthaven kunt aantonen, dat je in het bezit bent van een retour ticket of reisinformatie over uw vervolgbestemming én voldoende financiële middelen voor je vakantie periode. Heb je niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit informeer dan bij je ambassade of er wellicht andere voorwaarden gelden.
Reis je met kinderen, dan dien je een officieel geboortecertificaat te kunnen overhandigen (in het Engels). Voor meer informatie hierover verwijzen wij je naar de website van de Koninklijke Marechaussee: https://www.defensie.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen
Ter voorbereiding op je groepsreis naar Namibië is het belangrijk je pinpas tijdelijk om te zetten naar gebruik voor buiten Europa. De nationale munteenheid is de Namibian Dollar (NAD) en doordat deze gekoppeld is aan de Zuid Afrikaanse Rand (ZAR) gelijk in waarde. De Zuid Afrikaanse Rand wordt in Namibië tevens geaccepteerd als betaalmiddel; wel zul je het wisselgeld veelal in Namibian Dollar terug ontvangen welke je buiten Namibië niet tot nauwelijks kunt gebruiken.
Met uw pinpas kun je in de meeste grote plaatsen en op de luchthaven terecht en over het algemeen worden in de meeste hotels, winkels en restaurants de bekende internationale creditcards geaccepteerd. Neem daarnaast ook altijd contant geld (bijv. Euro’s of Amerikaanse Dollars) mee die je bij de meeste banken kunt omwisselen.
Op rondreis door Namibië kun je met Engels prima terecht; het is sinds de onafhankelijkheid de officiële taal hoewel dit voor slechts 2% van de totale bevolking ook de moedertaal is. Vrijwel de helft van de bevolking spreekt Oshiwambo en daarnaast worden er nog vele andere talen gesproken waaronder Afrikaans, Herero, Khoisantalen en in de steden Lüderitz en Swakopmund ook nog Duits.
De oorspronkelijke San bevolking ofwel de Bosjesmannen (hun eeuwenoude rotstekeningen zijn Unesco werelderfgoed), de later binnengetrokken stammen waaronder de Herero en Nama alsook de Kolonisten uit o.a. Duitsland en Zuid Afrika dragen allen bij aan de hedendaagse veelzijdige cultuur van Namibië. Ondanks dat Namibië helaas niet kan terugkijken op een vreedzame historie, leven de meest uiteenlopende bevolkingsgroepen in bijzonder mooie harmonie samen in Namibië.
Ruim 90 % van de bevolking is christen en voornamelijk Luthers en combineren de diverse bevolkingsgroepen dit met hun eigen traditionele geloofsovertuiging. Het eren van de voorouders en de natuur staat daarbij centraal.
Verwonder je tijdens je groepsrondreis door Namibië van de kleurige rijkdom in de eenvoudige nederzettingen, het levensgeluk van nomaden in niemandsland, de trots van de Herero bevolking die zo hard zijn geraakt tijdens de Duitse bezetting en de westerse steden met hun variatie aan lokale gerechten.