Telefoonnummer: 0543-74 53 74 (optie 3)
Contact formuliercontact
0543-745374 (optie 3)
afrikaplus@aeroglobe.nl
phone 0543 - 74 53 74 (optie 3)

Tanzania

U zult voor een reis naar Tanzania kiezen als u de meest imposante van de Afrikaanse dierenwereld wilt bezoeken. De ongereptheid, het wild in zijn natuurlijke omgeving, de enorme kuddes antilopen en zebra’s, de authentieke levende Masai bevolking, de wereldberoemde Serengeti, Mount Kilimanjaro, de Ngorongoro Krater zijn slechts enkele voorbeelden van de boeiende aspecten die Tanzania biedt.

Tijdsverschillen

In Tanzania is het in de winter 2 uur later en in de zomer 1 uur later dan in Nederland.

Geldzaken

In Tanzania is de nationale munteenheid de Tanzaniaanse Shilling (TZS). 1000 TZS was in september 2019 ongeveer € 0,39 waard. Het is verboden lokale valuta in- en uit te voeren. Voor het terugwisselen van lokale valuta dient u de wisselkwitanties te bewaren. U kunt het beste harde buitenlandse valuta in kleine coupures meenemen. Creditcards worden nog niet overal geaccepteerd en geldautomaten zijn beperkt aanwezig.

Creditcard: Bij de meeste grote winkels, hotels en lodges worden de gangbare creditcards geaccepteerd. Ook kan een creditcard vereist zijn bij het betalen van borgsommen voor autohuur, camperhuur en voor hotels. Vooral in de hotels vraagt men vaak een deposito voor de eventuele door u te gebruiken extra's, ondanks het feit dat u in het bezit bent van een voucher voor de betaling van de overnachtingen. Het bezit van een creditcard voorkomt dat u een gedeelte van uw contant geld moet gebruiken voor deze deposito's. Men maakt wel een creditcardslip aan met de gegevens van uw creditcard, maar vult geen bedrag in. Bij het terugbrengen van de auto of camper of vertrek uit het hotel volgt de definitieve afrekening. Let u er op dat de creditcardslip bij deze gelegenheid wordt gebruikt of wordt vernietigd. U kunt uw creditcard ook gebruiken voor het opnemen van geld bij een bank.

Fooien

Het geven van (kleine) fooien wodt zeer gewaardeerd. Voor kamermeisjes en kofferdragers is een fooi van ca. USD 1 gebruikelijk. Voor uw gids/chauffeur tijdens een safari geldt dat een fooi vaak een groot deel uitmaakt van het inkomen. U kunt uitgaan van een fooi van ongeveer USD 10 per persoon per dag. In restaurants wordt het servicegeld veelal aan de rekening toegevoegd. Gebeurt dit niet, dan is een fooi van ca. 10% gebruikelijk.

Reisdocumenten

Voor het reizen naar Tanzania heeft u naast een visum en een geldig retourticket een paspoort nodig, dat na aankomst in Tanzania nog minimaal 6 maanden geldig is. Uw paspoort dient over twee lege pagina’s te beschikken. Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee: https://www.defensie.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen

U kunt het visum online aanvragen: https://eservices.immigration.go.tz/visa/
Het visum kunt u ook persoonlijk aanvragen bij de Ambassade van Tanzania, Groot Hertoginnelaan 28, 2517 EG, Den Haag, tel. 070-2156450. Op maandag t/m vrijdag kunt u uw aanvraag indienen tussen 10.00 uur en 12.30 uur. De aanvraag neemt ca. 3-5 werkdagen in beslag en u kunt uw visum ophalen op maandag t/m vrijdag tussen 10.00 uur en 16.00 uur. Voor uw visumaanvraag heeft u uw paspoort, twee pasfoto’s, bevestiging van boeking bij uw reisbureau, visumaanvraagformulier en € 50,- in contant geld nodig (onder voorbehoud van wijzigingen).

U kunt ook ter plaatse op de luchthaven van Kilimanjaro, Dar es Salaam of Zanzibar uw visum verkrijgen. De kosten bedragen dan ca. USD 50 (wijzigingen voorbehouden). U dient hiervoor een Arrival Declaration Card in te vullen, deze ontvangt u ter plaatse, en een Visa Application Form, deze ontvangt u bij uw reispapieren. Op de luchthaven van Kilimanjaro dient u eerst een Government Control nummer te verkrijgen, dan betalen bij de bank en dan door de douane om het visum te verkrijgen; dit proces kan bij drukte tot 2 uur duren. Let op: u kunt uw visum op de luchthaven van Zanzibar alleen met creditcard betalen. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis.

Gezondheid

Het volgen van een malariakuur en vaccinaties tegen DTP, gele koorts en hepatitis A worden aanbevolen. Een gele koorts-vaccinatie is verplicht indien u vanuit een met gele koorts besmet land (in Afrika of Zuid-Amerika) in Tanzania arriveert of indien u langer dan 12 uur daar in transit bent geweest. Indien u de grens over land passeert, heeft u een ‘Cholera Not Indicated’ verklaring nodig (dit dient u voor vertrek vanuit Nederland te regelen). Kraanwater is niet drinkbaar. Verder is de Bilharzia parasiet aanwezig in vele meren en rivieren.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen die voor uw reis belangrijk zijn. Voor informatie omtrent vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met uw plaatselijke GG&GD of uw huisarts. Tevens raden wij u aan om een uitdraai van uw reisschema mee te nemen zodat men u een advies op maat kan geven.

Voltage

De netspanning in Tanzania is 240 volt. U kunt hiervoor een driepolige Engelse stekker meenemen. We raden u aan om een universeelstekker mee te nemen.

Klimaat

Tanzania ligt bij de evenaar, hetgeen betekent dat de temperatuur het hele jaar door constant is. In de hoger gelegen gebieden kan het ’s avonds wel flink afkoelen. Oktober t/m februari zijn de warmste maanden. Het lange regenseizoen is van half maart tot eind mei, het korte regenseizoen is in november. Aan de kust is het warm, maar vochtig.