Telefoonnummer: 0543-74 53 74 (optie 3)
Contact formuliercontact
0543-745374 (optie 3)
afrikaplus@aeroglobe.nl
phone 0543 - 74 53 74 (optie 3)

Kenia

Kenia is een land van grote tegenstellingen. In het dichtbevolkte midden van het land, waar de evenaar Kenia in tweeën deelt, is de grond vruchtbaar en het land groen. Het dunbevolkte noorden is bijna woestijngebied. Hier leven nog de nomadische volken, zoals de Samburu en de Turkana met hun eeuwenoude leefgewoonten en tradities. Tussen de met sneeuw bedekte toppen van de Mount Kenya, de grens met Tanzania en de witte stranden aan de oostkant, ligt een landschap vol bergen, meren, wouden en savannes, waar in de wonderschone parken en reservaten een onnoemlijke verscheidenheid aan wild leeft.

Tijdsverschillen

In Kenia is het in de winter 2 uur later en in de zomer 1 uur later dan in Nederland.

Geldzaken

In Kenia is de munteenheid de Keniaanse Shilling (KES). De waarde van 100 Shilling was in oktober 2020 ca. € 0,79. In- en uitvoer van vreemde valuta is zonder restricties toegestaan. Voor bedragen boven USD 5.000 moet u de bestemming kunnen aantonen. In diverse plaatsen kunt u met uw bank- of giropas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke landen/steden u ATM-machines kunt vinden. U dient ook voldoende contant geld mee te nemen. In de meeste hotels en restaurants kunt u uw creditcard gebruiken. Geld wisselen op straat is verboden en is dan ook absoluut af te raden.

Creditcard: Bij de meeste grote winkels, hotels en lodges worden de gangbare creditcards geaccepteerd. Ook kan een creditcard vereist zijn bij het betalen van borgsommen voor autohuur, camperhuur en voor hotels. Vooral in de hotels vraagt men vaak een deposito voor de eventuele door u te gebruiken extra's, ondanks het feit dat u in het bezit bent van een voucher voor de betaling van de overnachtingen. Het bezit van een creditcard voorkomt dat u een gedeelte van uw contant geld moet gebruiken voor deze deposito's. Men maakt wel een creditcardslip aan met de gegevens van uw creditcard, maar vult geen bedrag in. Bij het terugbrengen van de auto of camper of vertrek uit het hotel volgt de definitieve afrekening. Let u er op dat de creditcardslip bij deze gelegenheid wordt gebruikt of wordt vernietigd. U kunt uw creditcard ook gebruiken voor het opnemen van geld bij een bank.

Fooien

Het geven van (kleine) fooien wordt zeer gewaardeerd in Kenia. Voor kamermeisjes en kofferdragers is een fooi van ca. KES 5 gebruikelijk. Voor uw gids/chauffeur tijdens een safari geldt dat een fooi vaak een groot deel uitmaakt van het inkomen. U kunt uitgaan van een fooi van ongeveer KES 200 per persoon per dag. In restaurants wordt het servicegeld veelal aan de rekening toegevoegd. Gebeurt dit niet, dan is een fooi van ca. 10% gebruikelijk.

Reisdocumenten

Voor het reizen naar Kenia heeft u een paspoort nodig, dat na aankomst in Kenia nog minimaal 6 maanden geldig is. Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee: https://www.defensie.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen

Tevens heeft u een geldig retourticket, een vaccinatieboekje (indien u Kenia vanuit een van de buurlanden bezoekt) en een visum nodig. Het visum kunt u maximaal drie maanden voor vertrek aanvragen en is na aankomst in Kenia drie maanden geldig.

Het mogelijk om online het visum voor Kenia aan te vragen via de website www.evisa.go.ke. Het duurt ca. 24 uur na de aanvraag en betaling voordat u het visum ontvangt. U kunt dit dan downloaden, printen en meenemen. Vanaf het moment dat het visum is goedgekeurd is het 90 dagen geldig.

Gezondheid

Vaccinaties zijn in Kenia niet verplicht. Een malariakuur wordt wel aangeraden, evenals inentingen tegen DTP, BMR en hepatitis A. Een gele koorts-vaccinatie is wèl verplicht indien u binnen 6 dagen voorafgaand aan uw bezoek in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Kraanwater is niet drinkbaar. Verder is de Bilharzia-parasiet aanwezig in vele meren en rivieren.

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen die voor uw reis belangrijk zijn. Voor informatie omtrent vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met uw plaatselijke GG&GD of uw huisarts. Tevens raden wij u aan om een uitdraai van uw reisschema mee te nemen zodat men u een advies op maat kan geven.

Voltage

Kenia heeft een netspanning van 110 en 240 volt. We raden u aan om hiervoor een universeelstekker mee te nemen.

Klimaat

Kenia ligt rond de evenaar, hetgeen betekent dat de temperatuur het hele jaar door constant is. In de hoger gelegen gebieden kan het ’s avonds wel flink afkoelen. De maanden maart t/m mei zijn de maanden van de ‘lange regens’ en zijn heet en nat. De maanden oktober en november, de ‘korte regenperiode’ genoemd, zijn warm en nat. Aan de kust is het warm, maar vochtig. In de maanden mei t/m augustus staat er aan de kust een vrij harde wind, waardoor er veel zeewier kan aanspoelen.