Telefoonnummer: 0562-449797 (optie 3)
Contact formuliercontact
  • zuid_afrika_001_landsmall.jpg

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika, gelegen in de zuidpunt van Afrika, heeft een landoppervlakte van 1.233.404 km² en wordt aan drie zijden met een bijna 3.000 km lange kustlijn omspoeld door de Indische en de Atlantische Oceaan. In het noorden grenst het land aan Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique; tevens omarmt het land de twee onafhankelijke staten Lesotho en Swaziland. Zuid-Afrika heeft drie hoofdsteden: Kaapstad (wetgevende macht), Pretoria (bestuurlijke macht) en Bloemfontein (rechterlijke macht.

Bevolking:

De bevolking van Zuid-Afrika omvat meer dan 47 miljoen mensen en is enorm divers van samenstelling. Met circa 80% vormen de Afrikanen de meerderheid, gevolgd door de blanke bevolking van ongeveer 4,4 miljoen mensen; de gekleurde bevolking telt ongeveer 4,2 miljoen mensen en tot slot vertegenwoordigen de Indiase en Aziatische bevolkingsgroepen circa 1,2 miljoen inwoners.

Valuta:

De Rand is de valuta van Zuid-Afrika en deze munt staat garant voor "waar voor je geld". De Rand kent een groot aantal muntstukken (1R = 100 cent) en biljetten van 10, 50 en 100 Rand.

Klimaat:

Zuid-Afrika heeft een gematigd klimaat en staat bekend om de lange, zonnige dagen. Vandaar de naam zonnig Zuid-Afrika. In de meeste provincies regent het 's zomers, met uitzondering van Westkaap, waar het 's winters regent. De winter loopt van mei tot augustus, de lente van september tot oktober, de zomer van november tot februari en de herfst van maart tot april.

Communicatie:

Zuid-Afrika heeft een uitzonderlijk goed ontwikkelde communicatie-infrastructuur. Een aantal providers voor mobiele telefonie zorgt voor nationale dekking en daarnaast kent het land goed georganiseerde netwerken voor vaste telefonie. Internet en Wi-Fi zijn in de meeste stedelijke gebieden gemakkelijk toegankelijk.

Talen:

Zuid-Afrika is een meertalig land en er zijn elf officiële talen waaronder het Engels, Afrikaans, isiNdebele, isiXhosa, isiZulu, Sepedi, Sesotho, Setswana, Siswati, Tshivenda en Xitsonga. Het Xhosa-volkslied "Nkosi Sikelel' iAfrika", in 1899 geschreven door Enoch Sontonga, is tevens het nationale volkslied van Zuid-Afrika.

Water:

Kraanwater is drinkbaar. Zorg er echter altijd voor dat u flessenwater bij u heeft als u naar afgelegen landelijke gebieden reist of de bush intrekt.

Electriciteit:

De stroomvoorziening in Zuid-Afrika is 220/230 volt wisselstroom, 50 Hz. Elektriciteit is vrijwel altijd beschikbaar, een enkele uitzondering (afgelegen landelijke gebieden) daargelaten. Voor uw eigen elektrische apparatuur heeft u een specifieke 3-polige verloop-stekker (niet de Engelse) nodig.

Wegennet:

Zuid-Afrika beschikt over een uitgebreid wegennet met nationale en secundaire wegen. Op hoofdwegen bedraagt de maximumsnelheid 120 kilometer per uur; op secundaire wegen 100 km en in stedelijke gebieden geldt een maximum van 60 km.

Regelgeving voor reizen met kinderen naar Zuid-Afrika

Per 1 juni 2015 zijn er nieuwe regels gaan gelden voor het reizen met minderjarige kinderen naar Zuid-Afrika. Deze zijn opgesteld door het ministerie van Home Affairs met als doel het zogenaamde ‘child trafficking’ te verminderen.

Een belangrijke verandering in deze wetswijziging is de nieuwe plicht voor reizende ouders met minderjarige kinderen om in het bezit te zijn van een originele geboorteakte van hun kinderen. Deze nieuwe regels zijn van kracht vanaf 1 juni 2015.

Wat betekent dit? Volgens de nieuwe immigratiewet moeten ouders die met hun minderjarige kinderen willen reizen in het bezit zijn van een originele geboorteakte van hun kind, waarop de gegevens van de ouders zijn vermeld. Het betreft hier niet het gemeentelijke uittreksel, maar de officiële geboorteakte.

Voor Nederlanders die met kinderen tot 18 jaar oud reizen betekent dit dat er een geboorteakte aangevraagd moet worden. Dit gaat op zich vrij gemakkelijk, maar dit moet wel gebeuren in de gemeente waar de kinderen geboren zijn. Voor kinderen van gescheiden ouders: U moet als enige ouder wanneer u met uw kinderen reist schriftelijke toestemming krijgen van de andere ouder. Hiervoor kunt u een formulier downloaden:

http://mijnzuidafrika.nl/content/pdf/Parental-Consent-Affidavit.pdf

Let wel op: dit formulier moet officieel ondertekend worden door dezelfde gemeente als waar het kind geboren is, of bij de Zuid-Afrikaanse ambassade in Den Haag of door een notaris.

Lees ruim voor aanvang van uw reis de samenvatting van de nieuwe regels in het onderstaande document (Engels of Nederlands), zodat u zeker weet dat u goed voorbereid op reis gaat.

http://mijnzuidafrika.nl/content/pdf/NEDERLANDS_summaryimmigrationminors%20zonder%20PCA%20form.pdf

Mochten er vragen zijn, dan kunt u contact opnemen met het Zuid-Afrikaanse Consulaat of South African Tourism:

Consulaat van de Zuid-Afrikaanse Ambassade
Wassenaarseweg 36
2596 CJ Den Haag
Bezoekerstijden: Maandag - Vrijdag 09.00 - 12.00
Telefonische inlichtingen: Maandag - Vrijdag 14.00 - 16.00
Tel. 070 392 4501
E-mail: hagueconsular@dirco.gov.za

South African Tourism
Jozef Israëlskade 48a
1072 SB Amsterdam
Nederland
Tel: 0204 71 31 81
E-mail: jacqueline@southafrica.net
FREESTATE 001
Vrijstaat in Zuid-Afrika is een provincie met een ongelooflijke diversiteit als het gaat om natuur, cultuur en historie....e bekijken en te beleven. Populaire activiteiten voor toeristen in Vrijstaat: ontdekken van de natuurreservaten, bergen, musea en monumenten. Ook het uitgebreide culturele erfgoed is alleszins de moeite waard. Het lijkt bijna of de tijd ooit is begonnen in deze schilderachtige provincie. Vrijstaat is het land van Vredefort Dome, de plek met de oudste meteorietinslag ter wereld, van oeroude San-rotskunst en van overblijfselen en fossielen van dinosaurussen. Van die laatstgenoemde zijn schitterende voorbeelden te vinden in het National Museum in Bloemfontein. Als een van de landbouwkernen van Zuid-Afrika wordt Vrijstaat gekenmerkt door uitgestrekte golvende akkers; toch vormen de prachtige zandsteenrotsen het meest in het oog springende natuurlijke karakter van de provincie.
In het noordoostelijk deel van de provincie ligt, aan de voet van het Malutigebergte, het Golden Gate Highlands National Park. Naast de indrukwekkende bergtoppen van zandsteen kan dit park bogen op een hooglandhabitat met een grote verscheidenheid aan dieren en vogels, waaronder de zeldzame baardgier. Hier kunt u wandeltochten onder begeleiding maken, hiken, wild observeren of paardrijden. Dankzij de grote diversiteit kent Vrijstaat een flink aantal toeristische routes. Volg de Malotiroute en ontdek de oostelijke hooglanden en het Malutigebergte in het aangrenzende Lesotho, volg de Goldfieldsroute om u te verdiepen in de geschiedenis van de goudmijnen van Lejweleputswa, of ontdek de slagvelden en oorlogsmusea door de Battlefieldroute te volgen. Beleef het culturele en historische erfgoed van deze regio door de BBT Heritageroute te nemen, of volg de Diamond and Wineroute en treed in de voetsporen van de oude diamantzoekers. Die tocht omvat tevens een bezoek aan de wijngaarden Landzicht, Wilreza en Jacobsdal. Bent u op zoek naar authentieke en onvervalste gastvrijheid/ Neem dan vooral de Friendly N6-route, die het gebied van Bloemfontein tot Aliwal-Noord bestrijkt. Met haar vele attracties op het gebied van natuur, historie en cultuur heeft het schitterende Vrijstaat altijd wel iets te bieden voor ieders smaak.

Oostelijk Zuid-Afrika

NORTHERN CAPE 001
Het grootste deel van Noordkaap ligt ten zuiden van de machtige Oranjerivier en bestaat uit woestijn- en halfwoestijnlan...tspartijen; de Atlantische Oceaan vormt de westgrens.
Noordkaap telt een groot aantal toeristische highlights, al wijken ze wellicht een tikje af van het gangbare. In augustus en september wordt Namakwaland (voorheen Namaqualand) omgetoverd in een schitterend tapijt van wilde bloemen. Deze regio is wereldberoemd vanwege de weelderige bloemenpracht en fotosafari's zijn hier dan ook bijzonder populair.
Kgalagadi Transfrontier Park is een van de grootste natuurbeschermingsgebieden in zuidelijk Afrika en tevens een van de grootste beschermde natuurlijke ecosystemen van de wereld. Het park heeft een oppervlakte van meer dan 2 miljoen hectare en is een van de beste plaatsen ter wereld om de zeldzame leeuw met zwarte manen waar te nemen. De ongekende dimensies, heldere hemel, vurige zonsondergangen, schitterende sterrennachten en de bijna hoorbare stilte; het is alles bij elkaar een onvergetelijke ervaring.
Richtersveld National Park is gelegen in het noordwestelijke deel van Namakwaland. Hier heeft het landschap een grimmige uitstraling, die de meeste bezoekers intrigeert. Dit gebied is de bakermat van de Nama, een volk van overwegend schapen- en geitenhoeders die van het land leven. Richtersveld is populair bij 4x4-fanaten en natuurliefhebbers, die er eens echt uit willen.
Diamantstad Kimberley ligt ook in Noordkaap en biedt onderdak aan het Kimberley Mine Museum. In een deel van het museum staan observatieplatforms met uitzicht op het beroemde Big Hole; daarnaast kent het museum een aantal historische gebouwen. Het is een "levend museum"; de oude winkels, bars, restaurants, kerken en banken zien er precies zo uit als in de tijd toen hier naar diamanten werd gezocht.

Westelijk Zuid-Afrika

NORTHWEST 001
De Zuid-Afrikaanse provincie Noordwest bestaat grotendeels uit onmetelijke graslanden, bezaaid met bomen, en met onafzie...ken van het land, het grootste recreatieterrein van de wereld en een site van de Werelderfgoedlijst. De bergketen Magaliesberg ligt in het noordoosten van de provincie, en de machtige rivier de Vaal vormt een natuurlijke grens naar het zuiden. In 1924 werd hier, op de efgoedsite Taung, de schedel van een vroege hominide opgegraven door professor Raymond Dart; in de provincie Noordwest sloeg ook ooit een kolossale meteoriet in met de Vredefort Dome -nu een site van de Werelderfgoedlijst - als gevolg. Mafikeng, de hoofdstad van Noordwest, is het meest bekend door het beleg van Mafikeng in 1899 tijdens de Tweede Boerenoorlog, en de oprichting van de padvindersbeweging. Na een bezoek aan het Mafikeng Museum, Kanon Kopje en Barolong Boora Tshidi Kgotla kunt u de stukjes van de historische legpuzel vast goed leggen. De ligging in het binnenland en de uitgestrekte graslanden staan garant voor een perfecte setting voor een aantal malariavrije wildparken. Tot die parken behoren Madikwe, het op drie na grootste wildpark van Zuid-Afrika, en Pilanesberg National Park; in beide parken komen de Grote Vijf voor, naast diverse andere Zuid-Afrikaanse zoogdieren en vogels. Magaliesberg, Hartbeespoort en Pilanesberg zijn populaire locaties voor weekendtrips; avontuurlijke sporters komen hier graag heen voor paragliding, windsurfing, waterskiën en jetskiën. En dan is er nog Wondergat, een uitgebreid netwerk van onderwatergrotten, waar al heel veel duikers hun vaardigheden hebben verfijnd. Het valt uit de toon in deze landelijke omgeving, maar toch staat Sun City, 's werelds grootste recreatieterrein, hier heel fier, evenals The Lost City, een door Afrika geïnspireerd architectonisch meesterwerk. Vanuit de golvende Valley of the Waves en de greens van de uitzonderlijke golfbaan naar het indrukwekkende gok- en entertainmentcomplex; al met al is dit een ontzagwekkende omgeving waarin u uren kunt doorbrengen.

Zuid-Afrika