Telefoonnummer: 0562-449797 (optie 3)
Contact formuliercontact
phone 0562 - 449797 (optie 3)

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika, gelegen in de zuidpunt van Afrika, heeft een landoppervlakte van 1.233.404 km² en wordt aan drie zijden met een bijna 3.000 km lange kustlijn omspoeld door de Indische en de Atlantische Oceaan. In het noorden grenst het land aan Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique; tevens omarmt het land de twee onafhankelijke staten Lesotho en Swaziland. Zuid-Afrika heeft drie hoofdsteden: Kaapstad (wetgevende macht), Pretoria (bestuurlijke macht) en Bloemfontein (rechterlijke macht.

Bevolking:

De bevolking van Zuid-Afrika omvat meer dan 47 miljoen mensen en is enorm divers van samenstelling. Met circa 80% vormen de Afrikanen de meerderheid, gevolgd door de blanke bevolking van ongeveer 4,4 miljoen mensen; de gekleurde bevolking telt ongeveer 4,2 miljoen mensen en tot slot vertegenwoordigen de Indiase en Aziatische bevolkingsgroepen circa 1,2 miljoen inwoners.

Valuta:

De Rand is de valuta van Zuid-Afrika en deze munt staat garant voor "waar voor je geld". De Rand kent een groot aantal muntstukken (1R = 100 cent) en biljetten van 10, 50 en 100 Rand.

Klimaat:

Zuid-Afrika heeft een gematigd klimaat en staat bekend om de lange, zonnige dagen. Vandaar de naam zonnig Zuid-Afrika. In de meeste provincies regent het 's zomers, met uitzondering van Westkaap, waar het 's winters regent. De winter loopt van juni tot augustus, de lente van september tot oktober, de zomer van november tot februari en de herfst van maart tot mei.

Communicatie:

Zuid-Afrika heeft een uitzonderlijk goed ontwikkelde communicatie-infrastructuur. Een aantal providers voor mobiele telefonie zorgt voor nationale dekking en daarnaast kent het land goed georganiseerde netwerken voor vaste telefonie. Internet en Wi-Fi zijn in de meeste stedelijke gebieden gemakkelijk toegankelijk.

Talen:

Zuid-Afrika is een meertalig land en er zijn elf officiële talen waaronder het Engels, Afrikaans, isiNdebele, isiXhosa, isiZulu, Sepedi, Sesotho, Setswana, Siswati, Tshivenda en Xitsonga. Het Xhosa-volkslied "Nkosi Sikelel' iAfrika", in 1899 geschreven door Enoch Sontonga, is tevens het nationale volkslied van Zuid-Afrika.

Water:

Kraanwater is drinkbaar. Zorg er echter altijd voor dat u flessenwater bij u heeft als u naar afgelegen landelijke gebieden reist of de bush intrekt.

Electriciteit:

De stroomvoorziening in Zuid-Afrika is 220/230 volt wisselstroom, 50 Hz. Elektriciteit is vrijwel altijd beschikbaar, een enkele uitzondering (afgelegen landelijke gebieden) daargelaten. Voor uw eigen elektrische apparatuur heeft u een specifieke 3-polige verloop-stekker (niet de Engelse) nodig.

Wegennet:

Zuid-Afrika beschikt over een uitgebreid wegennet met nationale en secundaire wegen. Op hoofdwegen bedraagt de maximumsnelheid 120 kilometer per uur; op secundaire wegen 100 km en in stedelijke gebieden geldt een maximum van 60 km.

Regelgeving voor reizen met kinderen naar Zuid-Afrika

Per 1 juni 2015 zijn er nieuwe regels gaan gelden voor het reizen met minderjarige kinderen naar Zuid-Afrika. Deze zijn opgesteld door het ministerie van Home Affairs met als doel het zogenaamde ‘child trafficking’ te verminderen.

Een belangrijke verandering in deze wetswijziging is de nieuwe plicht voor reizende ouders met minderjarige kinderen om in het bezit te zijn van een originele geboorteakte van hun kinderen. Deze nieuwe regels zijn van kracht vanaf 1 juni 2015.

Wat betekent dit? Volgens de nieuwe immigratiewet moeten ouders die met hun minderjarige kinderen willen reizen in het bezit zijn van een originele geboorteakte van hun kind, waarop de gegevens van de ouders zijn vermeld. Het betreft hier niet het gemeentelijke uittreksel, maar de officiële geboorteakte.

Voor Nederlanders die met kinderen tot 18 jaar oud reizen betekent dit dat er een geboorteakte aangevraagd moet worden. Dit gaat op zich vrij gemakkelijk, maar dit moet wel gebeuren in de gemeente waar de kinderen geboren zijn. Voor kinderen van gescheiden ouders: U moet als enige ouder wanneer u met uw kinderen reist schriftelijke toestemming krijgen van de andere ouder. Hiervoor kunt u een formulier downloaden:

http://mijnzuidafrika.nl/content/pdf/Parental-Consent-Affidavit.pdf

Let wel op: dit formulier moet officieel ondertekend worden door dezelfde gemeente als waar het kind geboren is, of bij de Zuid-Afrikaanse ambassade in Den Haag of door een notaris.

Lees ruim voor aanvang van uw reis de samenvatting van de nieuwe regels in het onderstaande document (Engels of Nederlands), zodat u zeker weet dat u goed voorbereid op reis gaat.

http://mijnzuidafrika.nl/content/pdf/NEDERLANDS_summaryimmigrationminors%20zonder%20PCA%20form.pdf

Mochten er vragen zijn, dan kunt u contact opnemen met het Zuid-Afrikaanse Consulaat of South African Tourism:

Consulaat van de Zuid-Afrikaanse Ambassade
Wassenaarseweg 36
2596 CJ Den Haag
Bezoekerstijden: Maandag - Vrijdag 09.00 - 12.00
Telefonische inlichtingen: Maandag - Vrijdag 14.00 - 16.00
Tel. 070 392 4501
E-mail: hagueconsular@dirco.gov.za

South African Tourism
Jozef Israëlskade 48a
1072 SB Amsterdam
Nederland
Tel: 0204 71 31 81
E-mail: jacqueline@southafrica.net