Telefoonnummer: 0543-74 53 74 (optie 3)
Contact formuliercontact
0543-745374 (optie 3)
afrikaplus@aeroglobe.nl
phone 0543 - 74 53 74 (optie 3)

Oeganda

Oeganda, de “Parel van Afrika”, wordt gekenmerkt door relatief droge en open savanne in het noorden, met groene bergen in het westen en uitgestrekte dichte en opmerkelijk weelderige bossen in de centrale regio. Het land is de thuisbasis van een bijzondere Afrikaanse dieren, waaronder de bedreigde berggorilla die kan worden gevonden in het ondoordringbare Bwindi Forest. Een populaire plek om wild te spotten is het Queen Elizabeth National Park, waar vier van de Big Five kan worden gevonden, daarnaast vindt u de flamboyante flamingo's en de zeldzame boomklimmende leeuwen van Ishasha. Voor de sportievelingen onder ons zijn er tal van activiteiten te ondernemen zoals raften, kajakken, wandelen, quadrijden en paardrijden. Voeg daarbij de vriendelijke lokale bevolking toe, een hoofdstad vol levendige bars, clubs en restaurants en het is gemakkelijk te begrijpen waarom Oeganda zichzelf een reputatie heeft verworven als 'Afrika's vriendelijkste land'.

Tijdsverschillen

In Oeganda is het in de winter 2 uur later en in de zomer 1 uur later dan in Nederland.

Geldzaken

In Oeganda is de munteenheid de Oegandese Shilling (UGX). De waarde van 1000 Shilling was in oktober 2019 ca. € 0,24. Het is verboden de lokale valuta in- en uit te voeren. Vreemde valuta kunnen onbeperkt ingevoerd worden (wel bij binnenkomst opgeven); de uitvoer mag niet hoger zijn dan het ingevoerde bedrag. Het aantal geldautomaten is zeer beperkt. U dient derhalve voldoende contant geld in Euro of US-dollar mee te nemen. Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke landen/steden u ATM-machines kunt vinden. Creditcards worden beperkt geaccepteerd.

Fooien

Het geven van (kleine) fooien wordt zeer gewaardeerd in Oeganda. Voor kamermeisjes en kofferdragers is een fooi van ca. USD 1 gebruikelijk. Voor uw gids/chauffeur tijdens een safari geldt dat een fooi vaak een groot deel uitmaakt van het inkomen. U kunt uitgaan van een fooi van ongeveer USD 2-3 per persoon per dag. In restaurants is het servicegeld veelal aan de rekening toegevoegd. Gebeurt dit niet, dan is een fooi van ca. 10% gebruikelijk.

Reisdocumenten

Voor reizen naar Oeganda heeft u een geldig paspoort nodig dat na aankomst in Oeganda nog tenminste 6 maanden geldig is, een geldig retourticket, vaccinatieboekje (indien u Oeganda vanuit een van de buurlanden bezoekt) en een visum. U kunt het visum ter plaatse op de luchthaven van Entebbe kopen; de kosten bedragen USD 50 (contant en gepast betalen). Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. U kunt het visum ook online aanvragen: https://visas.immigration.go.ug/

Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee: https://www.defensie.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen

Gezondheid

Vaccinaties zijn in Oeganda niet verplicht. Een malariakuur wordt wel aangeraden, evenals inentingen tegen DTP, BMR en hepatitis A. Reizigers zijn verplicht om een geldig vaccinatiebewijs te tonen wanneer zij reizen vanuit landen met een verhoogd risico op gele koorts. Kraanwater is niet drinkbaar. Verder is de Bilharzia parasiet aanwezig in vele meren en rivieren. Indien u de grens van Oeganda over land passeert, heeft u een ‘Cholera Not Indicated’ verklaring nodig (dit dient u voor vertrek vanuit Nederland te regelen).

LET OP! De aanbevelingen hier zijn van algemene aard. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke vaccinaties en anti-malariamaatregelen nodig zijn. U moet zich persoonlijk laten adviseren over de maatregelen die voor uw reis belangrijk zijn. Voor informatie omtrent vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met uw plaatselijke GG&GD of uw huisarts. Tevens raden wij u aan om een uitdraai van uw reisschema mee te nemen zodat men u een advies op maat kan geven.

Voltage

Oeganda heeft een netspanning van 220-240 volt. U kunt hiervoor een driepolige Engelse stekker meenemen. Wij raden u aan om een universeelstekker mee te nemen.

Klimaat

Oeganda heeft een tropisch klimaat waarbij het gehele jaar de temperatuur rond de 26ºC ligt. De hoeveelheid neerslag verschilt echter per gebied en periode. Door de ligging op de evenaar heeft het land het hele jaar door te maken met regenval. Het regenseizoen zorgt echter voor zware regenval in de periode maart t/m mei en van half september tot november. De droogste periodes lopen van december t/m februari en van juni t/m augustus. In deze periode kunt u ook het beste een gorillatrekking maken.