Telefoonnummer: 0543-74 53 74 (optie 3)
Contact formuliercontact
0543-745374 (optie 3)
afrikaplus@aeroglobe.nl
phone 0543 - 74 53 74 (optie 3)

Namibië

Namibië: thuisland van de Sossusvlei en Etosha National Park. Het Etosha National Park is 23.000 km2 groot; de enorme zoutpan trekt vele wilde dieren aan en na de regenperiode ook massa's watervogels. De Sossusvlei heeft duinen tot 300 meter hoog, in kleurschakeringen van wit tot geel en rood. Zeer de moeite waard zijn ook de Fish River Canyon in het verre zuiden, Waterberg Plateau en de groene Caprivistrook die zich uitstrekt tot Zimbabwe en Zambia. Swakopmund is een gezellige kustplaats en de hoofdstad Windhoek is een aardige stad om even te acclimatiseren voor u aan uw reis begint. In het noorden woont de halfnomadische Himbastam met een karakteristiek uiterlijk en bijzondere levensstijl. Namibië is een land van grote afstanden, heel geschikt om per auto te verkennen. Kiest u voor een vakantie Namibië met een gewone personenauto, huurt u dan een klasse die hoog op de wielen staat.

Bevolking:

Er wonen zo’n 2 miljoen mensen in Namibië. Voor een land met zo weinig inwoners, heeft Namibië een zeer gevarieerde bevolking. Deze kan verdeeld worden in (ten minste) 13 etnische groepen, waarvan de Owambo bevolking de grootste is.

Taal:

Engels is de officiële taal in Namibië. Een groot deel van de bevolking spreekt ook Afrikaans. In de steden Swakopmund en Lüderitz wordt ook nog wel Duits gesproken.

Tijdsverschil:

In Namibië is het in de winter 1 uur later en in de zomer 1 uur vroeger dan in Nederland.

Klimaat:

Doordat Namibë op het zuidelijk halfrond ligt zijn de seizoenen tegengesteld aan die van Europa. Met 300 zonnedagen per jaar is het met recht een jaarbestemming. Hoewel er op jaarbasis weinig regen valt, kent Namibië wel degelijk een regenseizoen. De meeste regen valt tussen half december en half maart, meestal aan het einde van de middag in hevige (onweers)buien. Daarna klaart het weer op. Bovendien betekent regentijd niet dat de neerslag gelijkmatig over het land wordt verdeeld. In sommige regio's blijft de regentijd jarenlang uit. In het noordoosten van Namibië valt de meeste regen; de westkust krijgt de minste neerslag.
Wie voornamelijk wild wil zien, kan het beste in de droge periode van mei tot november reizen; augustus tot november is het meest ideaal. In deze periode trekken de wilde dieren vanwege gebrek aan water in de bush naar drinkplaatsen, waar u ze kunt observeren. Net na de regentijd, in april en mei, is het landschap prachtig met veel groen, bloeiende planten en heldere luchten.
De maanden mei tot en met augustus zijn de koelste maanden, terwijl oktober en november het heetst zijn. Door het woestijnklimaat kunnen in Namibië enorme verschillen tussen dag- en nachttemperatuur voorkomen.

Wegennet:

Namibië kan prima met een huurauto worden verkend. Ondanks dat het grootste deel van de wegen onverhard is, is de kwaliteit van het wegennet goed. De bewegwijzering is duidelijk. Wij adviseren een 4WD, zeker in het regenseizoen of op afgelegen wegen, of een hoger gelegen 2WD. Sommige gebieden kunnen het beste en soms uitsluitend met een professionele (lokale) gids worden bezocht.

In Namibië wordt links gereden. De maximale snelheid binnen de bebouwde kom bedraagt 60 km/uur, buiten de bebouwde kom 120 km/uur. Op gravelwegen past u de snelheid aan aan de condities van weg. Rijdt u niet harder dan 60 à 70 km per uur. Laat u zich bij regenval plaatselijk informeren over de conditie van de gravel- en zandwegen. Een belangrijke regel is om alleen bij daglicht te rijden. In de schemering trekken wilde dieren naar waterplaatsen en steken daarbij de weg over. Hoofdoorzaken van een ongeval in Namibië zijn aanrijdingen met wilde dieren, te hoge snelheid en slippen.

In Namibië is het dragen van autogordel verplicht, ook achterin. Bij een 4-stop kruising en een rotonde heeft degene voorrang die het eerst aankomt. Vergeet u vooral niet dat bij benzinestations niet met credit cards, maar uitsluitend cash kan worden afgerekend. Vaak worden de ramen en spiegels voor u schoongemaakt. Het geven van een fooi wordt natuurlijk erg gewaardeerd en is een prima aanleiding om contact te leggen met de lokale bevolking. Als u zelf rondrijdt in Namibië dan is een internationaal rijbewijs wettelijk verplicht.

Electriciteit:

In Namibië is het voltage overwegend 220/240 Volt. Wij adviseren u (ter plaatse) een speciale driepolige stekker te kopen.

Valuta:

De lokale munteenheid is de Namibische dollar (NAD), onderverdeeld in 100 cent. Het is verstandig om een creditcard mee te nemen. Tevens kunt u ook terecht met euro's en US dollars, maar ook de Zuid-Afrikaanse Rand wordt alom geaccepteerd.