Telefoonnummer: 0543-74 53 74 (optie 3)
Contact formuliercontact
0543-745374 (optie 3)
afrikaplus@aeroglobe.nl
phone 0543 - 74 53 74 (optie 3)

Zimbabwe

Tijdsverschillen

Het is in Zimbabwe tijdens onze zomertijd 1 uur vroeger dan in Nederland.

Geldzaken

De nationale munteenheid van Zimbabwe is de Zimbabwe Dollar (ZWD). Door de waardedaling van de ZWD, was het niet meer mogelijk om hiermee te betalen. Dit wordt nu echter herzien. De US-Dollar en de Zuid-Afrikaanse Rand worden geaccepteerd in Zimbabwe, maar in lokale winkels kunt u alleen met de Zimbabwe Dollar betalen. Hotels, restaurants, het visum bij de grens en excursies kunnen wel in USD of ZAR betaald worden. Creditcards worden veelal geaccepteerd.

In een beperkt aantal plaatsen kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke landen/steden u ATM-machines kunt vinden. Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien u geld wilt pinnen in landen buiten Europa dient u deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. In Zimbabwe kunt u op dit moment alleen bij de ‘Barclays Bank’ US-Dollars opnemen met een Visa creditcard. Creditcards worden op veel plaatsen geaccepteerd. Wij adviseren u tevens contant geld in USD en EUR mee te nemen.

Creditcard: Bij de meeste grote winkels, hotels en lodges worden de gangbare creditcards geaccepteerd. Ook kan een creditcard vereist zijn bij het betalen van borgsommen voor autohuur, camperhuur en voor hotels. Vooral in de hotels vraagt men vaak een deposito voor de eventuele door u te gebruiken extra's, ondanks het feit dat u in het bezit bent van een voucher voor de betaling van de overnachtingen. Het bezit van een creditcard voorkomt dat u een gedeelte van uw contant geld moet gebruiken voor deze deposito's. Men maakt wel een creditcardslip aan met de gegevens van uw creditcard, maar vult geen bedrag in. Bij het terugbrengen van de auto of camper of vertrek uit het hotel volgt de definitieve afrekening. Let u er op dat de creditcardslip bij deze gelegenheid wordt gebruikt of wordt vernietigd. U kunt uw creditcard ook gebruiken voor het opnemen van geld bij een bank.

Fooien

Het geven van (kleine) fooien wordt zeer gewaardeerd in Zimbabwe. Voor kamermeisjes en kofferdragers is een fooi van ca. USD 1. Voor uw gids/chauffeur tijdens een safari geldt dat een fooi veelal een groot deel uitmaakt van het inkomen. U kunt uitgaan van een fooi van ongeveer € 2,- per persoon per dag. In restaurants is een fooi van ca. 10% gebruikelijk.

Reisdocumenten

Voor Zimbabwe heeft u een paspoort nodig dat tenminste nog 6 maanden geldig is na vertrek uit Zimbabwe. Voor Zimbabwe heeft u een visum nodig, dat u ter plaatse kunt kopen voor USD 30 per persoon. Hiermee mag u Zimbabwe één keer bezoeken. Bezoekt u Zimbabwe tweemaal tijdens uw reis kunt u een ‘double entry’ visum kopen voor circa USD 45 per persoon. Het onlangs geïntroduceerde ‘Kaza Visa’ (USD 50, 30 dagen geldig voor een bezoek aan Zimbabwe én Zambia) is wederom beschikbaar aan de grens. Indien u niet een West-Europese identiteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken.

Voor meer informatie over het visum voor Zimbabwe zie ook: https://www.evisa.gov.zw/#/VisaRegime

Let op! Wanneer u reist met kinderen dient u een officieel geboortecertificaat van het kind, inclusief de namen van beide ouders, in het Engels te kunnen overhandigen. Reist u niet met uw eigen kinderen, dan heeft u tevens schriftelijke toestemming van de ouders nodig. Deze regelgeving is soms aan verandering onderhevig. Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee: https://www.defensie.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen

Gezondheid

Een gele koorts-vaccinatie is vereist indien u voorafgaand aan uw bezoek aan Zimbabwe in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Een malariakuur en een vaccinatie tegen DTP, BMR en hepatitis A worden aanbevolen. Tevens heeft u voor Zimbabwe een ‘Cholera Not Indicated’ verklaring nodig (dit dient u voor vertrek vanuit Nederland te regelen). Risico op Bilharzia bij contact met water in meren en rivieren is aanwezig. Aangezien kraanwater niet overal veilig is om te drinken, raden wij aan water uit flessen te drinken. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts of de GGD te raadplegen.

Voltage

De netspanning in Zimbabwe is 220/240 volt. Wij adviseren u een universeelstekker mee te nemen.

Klimaat

Zimbabwe ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen er tegenovergesteld zijn aan die in Nederland. Wanneer het bij ons dus zomer is, is het daar winter. Het grootste deel van Zimbabwe ligt op een hoogte van meer dan 900 meter waardoor de temperaturen gematigd zijn. In de winter, van mei tot en met september, zijn de temperaturen overdag aangenaam terwijl de nachten koud kunnen zijn. Normaal gesproken regent het dan niet of nauwelijks. Het voordeel van de winter in Zimbabwe is dat het wild makkelijker te zien is ‘omdat het gras dan laag staat en het wild, dat op zoek is naar water, zich rondom de dammen verzamelt. De zomer, van november tot en met april, is warm en nat. Regen kan dan in grote hoeveelheden uit de hemel vallen en dagenlang aanhouden. De zomer heeft, wat de safari betreft, als voordeel dat dan de meeste jongen geboren worden. Ook de Victoria-watervallen zijn in die tijd erg mooi. Het laagveld en de Zambezi-vallei zijn warm en vochtig. De meeste regen valt daar in korte stortbuien in de maanden november tot en met maart.