Telefoonnummer: 0543-74 53 74 (optie 3)
Contact formuliercontact
0543-745374 (optie 3)
afrikaplus@aeroglobe.nl
phone 0543 - 74 53 74 (optie 3)

Zambia

Zambia is het land van de legendarische Afrikaanse wandelsafari's, de grootste waterval ter wereld, de imponerende Zambezi rivier, adembenemende meren en moerassen, een overvloed aan vogelsoorten en wild, een ongerepte natuur, dit alles in één vriendelijk land! U kunt er fantastische safari's in een open voertuig en/of te voet maken en vooral geïmponeerd raken door het kader waarin dit alles geplaatst is: de prachtige natuur. Zambia is het land van glorieuze zonsondergangen, vriendelijke mensen, oude tradities en mysterieuze legenden.

Tijdsverschillen

Het is in Zambia tijdens onze zomertijd 1 uur vroeger dan in Nederland.

Geldzaken

De nationale munteenheid van Zambia is de Zambia Kwacha (ZMW). 10 Kwacha was in augustus 2019 € 0,69. In Zambia kunt u alleen in Kwacha betalen (m.u.v. het visum dat u bij aankomst koopt).
In een beperkt aantal plaatsen kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke landen/steden u ATM-machines kunt vinden. Creditcards worden op veel plaatsen geaccepteerd. Wij adviseren u tevens contant geld in USD en EUR mee te nemen.

Creditcard: Bij de meeste grote winkels, hotels en lodges worden de gangbare creditcards geaccepteerd. Ook kan een creditcard vereist zijn bij het betalen van borgsommen voor autohuur, camperhuur en voor hotels. Vooral in de hotels vraagt men vaak een deposito voor de eventuele door u te gebruiken extra's, ondanks het feit dat u in het bezit bent van een voucher voor de betaling van de overnachtingen. Het bezit van een creditcard voorkomt dat u een gedeelte van uw contant geld moet gebruiken voor deze deposito's. Men maakt wel een creditcardslip aan met de gegevens van uw creditcard, maar vult geen bedrag in. Bij het terugbrengen van de auto of camper of vertrek uit het hotel volgt de definitieve afrekening. Let u er op dat de creditcardslip bij deze gelegenheid wordt gebruikt of wordt vernietigd. U kunt uw creditcard ook gebruiken voor het opnemen van geld bij een bank.

Fooien

Het geven van (kleine) fooien wordt zeer gewaardeerd in Zambia. Voor kamermeisjes en kofferdragers is een fooi van ca. USD 1. In restaurants is een fooi van ca. 10% gebruikelijk.

Reisdocumenten

Voor Zambia heeft u een paspoort nodig dat tenminste nog 6 maanden geldig is na vertrek uit Zambia. Voor Zambia heeft u een visum nodig, dat u ter plaatse kunt kopen voor USD 50 per persoon. Hiermee mag u Zambia één keer bezoeken. Bezoekt u Zambia tweemaal tijdens uw reis kunt u een ‘double entry’ visum kopen voor USD 80 per persoon. Het onlangs geïntroduceerde ‘Kaza Visa’ (USD 50, 30 dagen geldig voor een bezoek aan Zimbabwe en Zambia) is wederom beschikbaar aan de grens. Indien u niet een West-Europese identiteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken.

Gezondheid

Een gele koorts-vaccinatie is vereist indien u voorafgaand aan uw bezoek aan Zambia in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Een malariakuur en een vaccinatie tegen DTP, BMR en hepatitis A worden aanbevolen. Tevens heeft u voor Zambia een ‘Cholera Not Indicated’ verklaring nodig (dit dient u voor vertrek vanuit Nederland te regelen). Risico op Bilharzia bij contact met water in meren en rivieren is aanwezig. Aangezien kraanwater niet overal veilig is om te drinken, raden wij aan water uit flessen te drinken. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts of de GGD te raadplegen.

Voltage

De netspanning in Zambia is 220/240 volt. Wij adviseren u een universeelstekker mee te nemen.

Klimaat

Zambia kent een tropisch klimaat met drie seizoenen. Vanaf half april tot en met augustus is het droog in Zambia. De nachten zijn lekker fris en ook de dagen zijn koeler dan in de rest van het jaar. Al is het ook dan met een gemiddelde temperatuur van 25 graden Celsius nog altijd prima toeven. Vanaf september tot aan midden november wordt het weer in Zambia plots een stuk warmer. Het kwik komt dan dagelijks gemakkelijk boven de dertig graden uit. De zon brand in deze periode de hele dag fel op je kruin. Van november tot aan april neemt de gemiddelde temperatuur weer een paar graden af tot net onder de dertig. De regen komt dan plotseling wel grote hoeveelheden uit de lucht. In januari valt vaak wel een derde van de hoeveelheid regen die in Nederland in een heel jaar valt.