Telefoonnummer: 0543-74 53 74 (optie 3)
Contact formuliercontact
0543-745374 (optie 3)
afrikaplus@aeroglobe.nl
phone 0543 - 74 53 74 (optie 3)

Malawi

Hoe klein Malawi ook is, het heeft de toerist zeer veel te bieden. Malawi staat bekend om de prachtige stranden rondom het grote Lake Malawi. Dit is een mekka voor diegene die op zoek zijn naar wateractiviteiten zoals zwemmen, duiken, snorkelen, waterskiën, zeilen, kajakken of parasailing. Malawi beschikt ook over tal van nationale parken met een breed scala aan wilde dieren, waaronder krokodillen, leeuwen, olifanten, nijlpaarden en zelfs luipaarden. Cultuurliefhebbers worden ook op hun wenken bediend middels talloze fascinerende historische en culturele bezienswaardigheden, of wat dacht u om een traditionele dorpje te bezoeken en te zien en leren hoe men hier leeft? Met al deze uitzonderlijke cultuur, natuur en vriendelijkheid is dit unieke Afrikaanse land betoverend genoeg om zelfs de meest ervaren reiziger te boeien.

Tijdsverschillen

In de winter (Europese zomer) is er in Malawi geen tijdsverschil. In de zomer is dit plus 1 uur.

Geldzaken

De munteenheid van Malawi is de Kwacha. In Malawi kunt u op een paar plekken geld pinnen (Lilongwe, Blantyre en Mzuzu). Het kan gebeuren dat de pinautomaten het niet doen. Neem daarom altijd cash geld mee of eventueel traveller cheques. In alle grote steden zijn wisselkantoren waar u Euro’s en US dollars kunt wisselen. Neem hiervoor altijd uw paspoort mee. In Malawi worden alleen nieuwe dollars, vanaf 2001, geaccepteerd. U kunt op veel plaatsen met US dollars betalen maar het is wel handiger en vaak voordeliger om in de lokale valuta te betalen. Om geld te wisselen kunt u het beste biljetten van US$ 100 en US$ 50 meenemen, want daar krijgt u over het algemeen een betere wisselkoers voor. Zorg ervoor dat u kleine coupures krijgt, want wisselgeld is altijd een probleem. Op steeds meer plekken (zeker in de grotere steden) kunt u tevens met uw creditcard betalen.

Fooien

Het geven van (kleine) fooien wordt zeer gewaardeerd in Malawi. Voor kamermeisjes en kofferdragers is een fooi van ca. USD 1 gebruikelijk. Voor uw gids/chauffeur tijdens een safari geldt dat een fooi veelal een groot deel uitmaakt van het inkomen. U kunt uitgaan van een fooi van ongeveer € 2,- per persoon per dag. In restaurants is een fooi van ca. 10% gebruikelijk.

Reisdocumenten

Voor Malawi heeft u een paspoort nodig dat tenminste nog 6 maanden geldig is na vertrek uit Malawi. Voor Malawi heeft u een visum nodig, dat u ter plaatse kunt kopen voor USD 50 per persoon (maximaal 7 dagen geldig) of USD 75 per persoon (maximaal 3 maanden geldig). Hiermee mag u Malawi één keer bezoeken. Bezoekt u Malawi tweemaal tijdens uw reis kunt u een ‘multiple entry’ visum kopen voor USD 150 per persoon. Indien u niet een West-Europese identiteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken.

Let op! Wanneer u reist met kinderen dient u een officieel geboortecertificaat van het kind, inclusief de namen van beide ouders, in het Engels te kunnen overhandigen. Reist u niet met uw eigen kinderen, dan heeft u tevens schriftelijke toestemming van de ouders nodig. Deze regelgeving is soms aan verandering onderhevig. Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee: https://www.defensie.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen

Gezondheid

Een gele koorts-vaccinatie is vereist indien u voorafgaand aan uw bezoek aan Malawi in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. DTP en Hepatitis A wordt aanbevolen. Het malariarisico is het hele jaar aanwezig, met name in het gebied langs Lake Malawi en in gebieden die lager liggen dat 1.500 m. Een reisapotheek met insectenspray, verband, pijnstillers en zonnebrandcrème wordt aangeraden. Wij raden aan een internationaal inentingsbewijs mee te nemen, aangezien dit steekproefgewijs bij de douane wordt gecontroleerd. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts of de GGD te raadplegen.

Voltage

De netspanning in Malawi is 220/240 volt. Wij adviseren u een universeelstekker mee te nemen.

Klimaat

Malawi kent het hele jaar door een aangenaam subtropisch klimaat. Het warmst is het gebied langs Lake Malawi en in de laaggelegen savannes (22-32 graden; maxima tot 39 graden). In de berggebieden is het beduidend koeler (13-24 graden). Van mei tot oktober is het de droge wintertijd. In de koudste maand juli kan het kwik overdag dalen tot ca. 10 graden. Tussen november en april kan het regenen. De echte regentijd loopt van begin december tot maart. De beste reistijd is in de koelere maanden van mei tot oktober en bij voorkeur in mei en juni.