Telefoonnummer: 0543-74 53 74 (optie 3)
Contact formuliercontact
0543-745374 (optie 3)
afrikaplus@aeroglobe.nl
phone 0543 - 74 53 74 (optie 3)

Botswana

Algemeen

Botswana heeft een oppervlakte van bijna 18 keer Nederland, 26 keer België en is een safariland bij uitstek. Het land heeft een warm en overwegend droog klimaat. In de zomer valt maar spaarzaam regen. In het land wonen verschillende bevolkingsgroepen met hun eigen culturen. De belangrijkste zijn de Tswana en de Kalanga. Botswana is een Engelse kolonie geweest. Nadat Botswana onafhankelijk werd van Engeland (1966), was Botswana nog lang economisch afhankelijk van Zuid-Afrika. Nu heeft het land een gezonde en sterke economie, zeker in vergelijking tot de omliggende landen. Dit is vooral door de export van diamanten en een pragmatisch geleide regering.

Botswana heeft een subtropisch klimaat en gebieden met een woestijnklimaat. In het noorden bestaat er een serieuze regenperiode in de maanden november tot maart. In het zuiden valt het hele jaar door echter zeer weinig regen.

De temperaturen in Botswana kunnen hoog zijn, met name in de maand oktober in combinatie met de hoge luchtvochtigheid. In de Afrikaanse winter, van juni tot en met augustus, kan het met name in de nachten koud zijn, tot op soms zelfs onder het vriespunt.

Tijdsverschillen

Het is in Botswana tijdens onze zomertijd 1 uur vroeger dan in Nederland.

Geldzaken

De nationale munteenheid van Botswana is de Botswana Pula (BWP). Op het moment van het samenstellen van deze informatie was de koers: 10 Pula = € 0,80. In Botswana is het veelal niet mogelijk om geld op te nemen met een Europese bankpas, echter u kunt vaak wel geld opnemen met een Visa creditcard. In Botswana moeten de entreegelden voor de nationale parken in Pula betaald worden. In een beperkt aantal plaatsen kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke landen/steden u ATM-machines kunt vinden. Creditcards worden op veel plaatsen geaccepteerd. Wij adviseren u tevens contant geld in USD en EUR mee te nemen. De actuele koersen kunt u raadplegen op de website: www.oanda.com.

Creditcard: Bij de meeste grote winkels, hotels en lodges worden de gangbare creditcards geaccepteerd. Ook kan een creditcard vereist zijn bij het betalen van borgsommen voor autohuur, camperhuur en voor hotels. Vooral in de hotels vraagt men vaak een deposito voor de eventuele door u te gebruiken extra's, ondanks het feit dat u in het bezit bent van een voucher voor de betaling van de overnachtingen. Het bezit van een creditcard voorkomt dat u een gedeelte van uw contant geld moet gebruiken voor deze deposito's. Men maakt wel een creditcardslip aan met de gegevens van uw creditcard, maar vult geen bedrag in. Bij het terugbrengen van de auto of camper of vertrek uit het hotel volgt de definitieve afrekening. Let u er op dat de creditcardslip bij deze gelegenheid wordt gebruikt of wordt vernietigd. U kunt uw creditcard ook gebruiken voor het opnemen van geld bij een bank.

Pinnen: U kunt met uw bank/pinpas met maestro- of cirrus- teken gebruik maken van geldautomaten (BOB-automaten van de First National Bank) om geld te pinnen. Houdt u er rekening mee, dat deze vooral in de grotere plaatsen zijn te vinden. Ook met creditcards kunt u geld pinnen. U betaalt dan wel kosten bij uw afschrijving in Nederland, ongeacht de hoogte van het gewisselde bedrag. Wij raden u aan niet uitsluitend uw pinpas mee te nemen.

N.B.: Benzinestations rekenen uitsluitend af in contant geld.

Fooien

Het geven van (kleine) fooien wordt zeer gewaardeerd in Botswana. Voor kamermeisjes en kofferdragers is een fooi van ca. BWP 4-8. Voor uw gids/chauffeur tijdens een safari geldt dat een fooi veelal een groot deel uitmaakt van het inkomen. U kunt uitgaan van een fooi van ongeveer € 2,- per persoon per dag. In restaurants is een fooi van ca. 10% gebruikelijk.

Reisdocumenten

U dient in het bezit te zijn van een retourticket en een geldig paspoort dat nog minstens een half jaar geldig is bij vertrek uit Botswana. U moet minimaal twee lege bladzijden in uw paspoort hebben. Hebt u een Nederlands of Belgisch paspoort dan heeft u geen visum nodig. Maximum verblijf is 90 dagen.

Vanaf 1 oktober 2016 dient u wanneer u reist met kinderen een officieel geboortecertificaat van het kind, inclusief de namen van beide ouders, in het Engels te kunnen overhandigen. Reist u niet met uw eigen kinderen, dan heeft u tevens schriftelijke toestemming van de ouders nodig. Deze regelgeving is soms aan verandering onderhevig.

Gezondheid

Een gele koorts-vaccinatie is vereist indien u voorafgaand aan uw bezoek aan Botswana in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Een malariakuur en een vaccinatie tegen DTP, BMR en hepatitis A worden aanbevolen. Risico op Bilharzia bij contact met water in meren en rivieren is aanwezig. Aangezien kraanwater niet overal veilig is om te drinken, raden wij aan water uit flessen te drinken. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts of de GGD te raadplegen.

Voltage

De netspanning in Botswana is 220/240 volt. Wij adviseren u een universeelstekker mee te nemen.

Klimaat

Botswana ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen er tegenovergesteld zijn aan die in Nederland. Wanneer het bij ons dus zomer is, is het daar winter. Botswana heeft een subtropisch klimaat en hoort samen met Namibië tot de droogste landen van zuidelijk Afrika. De regenval varieert van 200mm in het zuidwesten tot 650 mm in het noorden. In de zomer, van november tot en met maart, valt de meeste neerslag. De schaarse 'pula' (regen) is zo belangrijk dat Botswana haar geldeenheid er naar heeft vernoemd. In de winter, van juni tot en met augustus, kunnen de temperaturen in Botswana hoog zijn en de nachten bitterkoud. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn in de maanden april/mei en september/oktober minder extreem dan in de zomer.