Een vakantie in Tanzania en Zanzibar biedt je de meest weidse vergezichten in een uniek natuurlandschap en rijk aan wildparken laat het je een top safari beleven. Met een prachtige mix van cultuur, architectuur én exotische stranden is dit vakantieland werkelijk een droombestemming voor iedere reiziger!
Verenigde Republiek Tanzania grenst in het noorden aan Oeganda en Kenia, in het oosten aan de Indische oceaan, in het zuiden aan Mozambique, Malawi en Zambia en in het westen aan Congo, Rwanda en Burundi. Tanzania, sinds 1961 onafhankelijk verklaard, dankt zijn naam aan de samenvoeging van de Republiek Tanganyika en de Volksrepubliek Zanzibar en Pemba.
De oeroude geschiedenis van voorouders, het koloniale verleden, internationale handel en oorlogen hebben de diversiteit in de hedendaagse cultuur gevormd in Tanzania. Het land telt ruim 45 miljoen inwoners (Tanzania is ruim 22 x de oppervlakte van Nederland) waarvan circa 95 % tot een de Bantoe bevolkingsgroepen behoort. In totaal zijn er ruim 120 verschillende bevolkingsstammen in Tanzania waarvan de Masai de meest bekende is; zij trekken met hun kuddes mee tussen het noorden van Tanzania en het zuiden van Kenia.
Het wereldberoemde wildpark Serengeti Nationaal Park met zijn jaarlijkse immens grote trek van vele gnoes vergezeld door zebra’s en antilopen, de Ngorogoro krater én de vulkanische berg Mount Kilimanjaro met een hoogte van 5896 meter zijn slechts enkele van de vele overtreffende en wonderlijke hoogtepunten van Tanzania. Sluit je vakantie in Tanzania af met een verblijf op een van de Swahili eilanden met parelwitte zandstranden zoals Zanzibar, Pemba of Mafia island en geniet van een delicate dis in een gastvrije sfeer.
Serengeti Nationaal Park kent het meest bijzondere en grootse spektakel van Afrika; jaarlijks passeren grote groepen voornamelijk gnoes en zebra’s dit prachtig savanne natuurgebied (siringet betekent ‘eindeloze vlakte in Masai taal) op zoek naar vers grasland.
De Ngorogoro Krater is het restant van een naar schatting 2 miljoen jaar gelegen uitgebarsten vulkaan, is 600 meter diep en heeft een diameter van circa 20 kilometer. Omringd door tropische begroeiing vind je hier de hoogste populatie wild van Afrika en is daarmee een top locatie voor een safari.
Mount Kilimanjaro is een van de handelsmerken van Tanzania; deze hoogste berg van Afrika met zijn witte bergtop kijkt fier over de uitgestrekte vlaktes uit. Deze oude vulkaan is populair onder de wandelaars en bergbeklimmers maar zeker ook fotogeniek voor menig fotograaf. Letterlijk een hoogtepunt op rondreis door Tanzania.
De culturele rijkdom in Tanzania zal je gastvrijheid bieden, het geluk onder de meest ‘arme’ bevolking laten zien, de grote mengelmoes van keukens laten proeven en de mooiste oude tradities leren kennen. Vele culturen komen te samen in Tanzania.
Voor een safari is Tanzania met zijn vele wildparken met een extreem grote populaties wild één van de beste bestemmingen van Afrika. De zo graag geziene Big 5 is in Tanzania nog maar het begin; de jaarlijkse massale migratie (bekend als de Grote Trek) is een wereldberoemd en zeer uniek natuurverschijnsel te noemen.
Deze jaarlijkse cyclus start in december in Ngorogoro Conservation Area waarbij vele duizenden voornamelijk gnoes (of wildebeesten genoemd) vergezeld door zebra’s en antilopen vertrekken naar het zuidoosten van de Serengeti om er te baren. Vanaf mei verzamelen de dieren zich massaal in het westen van de Serengeti om vervolgens in juni, juli en augustus in een grote colonne van soms wel 40 kilometer lang, de grote tocht van 800 kilometer te maken via noord Serengeti naar het verse grasland van de Masai Mara Nationaal Reserve in Kenia.
Rivieren moeten worden overgestoken en de zwakkere vermoeide dieren vallen ten prooi aan de roofdieren die de groep op de voet volgen. Vanaf november maakt de kudde zich op om weer richting de Ngorogoro Conservation Area te gaan en zich voort te planten. Vanaf december bewegen ze zich weer richting het zuidoosten van de Serengeti en begint de cyclus weer opnieuw.
Bijna 40 % van het totale landoppervlakte bestaat uit beschermd natuurgebied waaronder alleen al 17 nationale parken. Elke gebied heeft zo zijn unieke kenmerkende rijkdom aan wilde dieren; Serengeti Nationaal Park heeft een overvloed aan katachtigen en terwijl de zwarte neushoorn hier zelden wordt gespot is het meer dan normaal een groot aantal van deze imposante prehistorische reuzen op safari Ngorogoro Crater te treffen.
Tanzania staat bekend om zijn grote aantallen én soorten dieren waaronder de olifanten, giraffen, zebra’s, buffels, gnoes, zwarte neushoorns, vele soorten antilopen, krokodillen, nijlpaarden, vele katachtigen, chimpansees, diverse apen, wilde honden, hyena’s, zwijnen en nog vele ontelbare soorten insecten, reptielen etc. etc. Daarnaast is het land thuis voor ruim 1100 vogelsoorten waarvan een deel trekvogels zijn en uitsluitend aanwezig van november t/m april (zomermaanden). Het is niet voor niets dat Tanzania een van de beste safarilanden van Afrika is!
Tanzania is zeker ook een fijne vakantie bestemming vanwege zijn tropisch klimaat. Tanzania kent tegenovergestelde seizoenen ten opzichte van Europa én een duidelijk droog en nat seizoen. Het is goed om te weten, dat, omdat het land zo groot is, er grote verschillen tussen de verschillende regio’s bestaat. De meeste neerslag en hoogste temperaturen en luchtvochtigheid zul je aan de kust treffen. De westelijk en zuidelijk gelegen parken zijn ook warm maar kennen een lagere luchtvochtigheid. De noordelijk gelegen parken kennen een wat milder klimaat.
Het droge seizoen (winter van juni t/m oktober) heeft dagtemperaturen tussen de 20 en 30 graden afhankelijk van de regio en hoogte. Het is fris in de avonden en ochtenden dus het is aan te raden een extra vest of trui mee te nemen voor je safari. Over het algemeen kent dit seizoen zonnige heldere dagen.
Het natte seizoen (zomer van november t/m mei) kent over het algemene hoge middagtemperaturen van boven de 30 graden; de hoger gelegen gebieden zijn iets koeler. Ergens in de periode van november & december komen er een maand lang voornamelijk korte regenbuien voor; in het noorden start dit soms al in oktober. Januari & februari zorgen voor een regenpauze in de noordelijke parken en het kustgebied; de rest van het land kent geen droge periode gedurende de zomer. De natste maanden zijn maart t/m mei met vrijwel dagelijks lange regenbuien (niet vaak héle dagen) met een hoge luchtvochtigheid.
Het bepalen van de beste reistijd voor Tanzania hangt af van je reisdoel.
De noordelijke parken kunnen het gehele jaar door goed bereisd worden echter ‘de grote trek’ in de Serengeti vind plaats ergens in de maanden juni en juli. Het geboren zien worden van de gnoes kan er in januari en februari en het oversteken van de rivieren in het noorden van de Serengeti kan worden bewonderd in augustus en september.
De zuidelijke en westelijke parken kunnen het beste worden bezocht in het droge seizoen (juni tot oktober); er zijn weinig muggen, het weer is zonnig en het wild spotten is eenvoudig doordat deze geconcentreerd zijn bij de rivieren en drinkplaatsen.
Zanzibar kent 2 droge seizoenen zijn te weten januari & februari en juni t/m oktober en voor een vakantie is het dan het beste toeven op een van de prachtige stranden.
Een rondreis door Tanzania met een bezoek aan de noordelijke parken start in vrijwel alle gevallen Arusha met de dichtstbijzijnde (op circa 45 kilometer) luchthaven Kilimanjaro International Airport. Voor het bezoeken van de zuidelijke parken is Dar es Salaam de uitvalsbasis. KLM verzorgt vanuit Amsterdam een rechtstreekse vluchten naar beide bestemmingen.
Veel groepsrondreizen combineren Tanzania met o.a. Kenia en/of Zanzibar. Startend in Kenia vlieg je meestal naar Nairobi. Zowel vanuit Tanzania (Kilimanjaro/Arusha of Dar es Salaam) als Kenia (Mombasa en Nairobi) worden er vluchten aangeboden naar Zanzibar.
Overige luchtvaartmaatschappijen hebben (niet dagelijkse) verbindingen naar Kilimanjaro en Dar es Salaam met altijd 1 overstap maar vaak ook nog een 2e overstap; aankomst is dan de volgende dag. De gemiddelde reistijd varieert van 8 ½ uur rechtstreeks naar Kilimanjaro en 10 ½ uur naar Dar Es Salaam tot circa 20 uur incl. overstaptijd.
Voor een Tanzania en/of Zanzibar vakantie adviseren we je een malaria kuur, vaccinatie tegen DTP, BMR en hepatitis A. Daarnaast is een vaccinatie voor gele koorts verplicht indien je vanuit een gele koorts gebied het land in reist of indien je er langer dan 12 uur in Transit bent geweest. Als je over land de grens van Tanzania passeert heb je een ‘Cholera Not Indicated’ verklaring nodig. Bezoek voor vertrek je huisarts, GGD of andere medische dienst voor advies.
Voor het reizen naar Tanzania heeft u naast een visum en een geldig retourticket een paspoort nodig, dat na aankomst in Tanzania nog minimaal 6 maanden geldig is. Uw paspoort dient over twee lege pagina’s te beschikken. Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee: https://www.defensie.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen
U kunt het visum online aanvragen: https://eservices.immigration.go.tz/visa/ Het visum kunt u ook persoonlijk aanvragen bij de Ambassade van Tanzania, Groot Hertoginnelaan 28, 2517 EG, Den Haag, tel. 070-2156450. Op maandag t/m vrijdag kunt u uw aanvraag indienen tussen 10.00 uur en 12.30 uur. De aanvraag neemt ca. 3-5 werkdagen in beslag en u kunt uw visum ophalen op maandag t/m vrijdag tussen 10.00 uur en 16.00 uur. Voor uw visumaanvraag heeft u uw paspoort, twee pasfoto’s, bevestiging van boeking bij uw reisbureau, visumaanvraagformulier en € 50,- in contant geld nodig (onder voorbehoud van wijzigingen).
U kunt ook ter plaatse op de luchthaven van Kilimanjaro, Dar es Salaam of Zanzibar uw visum verkrijgen. De kosten bedragen dan ca. USD 50 (wijzigingen voorbehouden). U dient hiervoor een Arrival Declaration Card in te vullen, deze ontvangt u ter plaatse, en een Visa Application Form, deze ontvangt u bij uw reispapieren. Op de luchthaven van Kilimanjaro dient u eerst een Government Control nummer te verkrijgen, dan betalen bij de bank en dan door de douane om het visum te verkrijgen; dit proces kan bij drukte tot 2 uur duren. Let op: u kunt uw visum op de luchthaven van Zanzibar alleen met creditcard betalen. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Wij adviseren u enkele kopieën van uw reisdocumenten mee te nemen op reis.
Voor de laatste informatie omtrent corona en de daarbij behorende reisrestricties dient u zich te informeren via de website van de overheid; https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/tanzania/reizen/reisadvies
Vanaf 1 oktober 2024 moeten alle reizigers naar Zanzibar een verplichte reisverzekering afsluiten, zelfs als men al een bestaande polis hebben. Deze polis dekt medische en repatriëringkosten in noodgevallen, persoonlijke ongevallen, bagagevertragingen, diefstal of verlies, juridische kosten en persoonlijke aansprakelijkheid voor een verblijf van maximaal 92 dagen. De kosten bedragen USD 44 per persoon en de polis moet voor aankomst online worden gekocht. U kunt zich aanmelden via de volgende link: https://visitzanzibar.go.tz/Ga voor gedetailleerde informatie over de polis naar: https://www.tanzaniatourism.uk/zanzibar-insurance.
Voor je rondreis naar Tanzania of bezoek aan Zanzibar is het aan te raden buitenlandse valuta (bijv. Amerikaanse Dollar of Euro) in kleine coupuren mee te nemen. Ter plaatse kun je bij banken en wisselkantoortjes omwisselen tegen de Tanzaniaanse Shilling (TZS) welke niet mag worden in of uitgevoerd. Bewaar je wisselkwitanties voor het geval je nog wilt terug wisselen voor je het land weer verlaat.
De creditcard wordt in de meeste hotels, lodges en restaurants prima geaccepteerd en wordt vaak bij de verblijven gevraagd ter borgstelling. Pinnen van geld kan slechts in beperkte mate.
Zowel in Tanzania als op Zanzibar kan je tijdens je vakantie prima uit de voeten met Engels maar Swahili is de officiële taal maar beiden zijn voertalen. Het Swahili is een mengeling van Afrikaanse talen met Arabische, Portugese en Hindi invloeden. Daarnaast hebben de meeste stammen ook nog een eigen taal. Het wordt zeer gewaardeerd als je een paar woordjes Swahili spreekt als je op vakantie bent in Tanzania. Oudere mensen zeg je hallo met ‘Shikamoo’ terwijl je tegen de jongeren ‘jambo’ kunt zeggen. Ásante’ betekent dank je wel en ‘hakunamatata’ geen zorgen.
Vroegere bewoners van Tanzania leefden voornamelijk van de landbouw, wat veeteelt, produceerden aardewerk en beheersten diverse nijverheid. Dit trok allereerst Arabieren, later o.a. Perzen en nog later de Portugezen aan voor de handel. Deze mengeling van invloeden vind je in de taal maar zeker ook in de cultuur van Tanzania en Zanzibar terug. Respect voor de ander is een groot goed in Tanzania; je toont als toerist respect voor de lokale bevolking door ze te groeten én het dragen van bedekkende kleding.
Ruim 35 % van de bevolking is moslim welke voornamelijk aan de kust leven. Op Zanzibar is zelfs 95 % moslim en telt het eiland wel 50 moskeeën. Zo’n 50 % is christen en woont voornamelijk in de binnenlanden van Tanzania. 25 % van de bevolking voert zijn inheemse geloof waar natuur verering centraal staat; je ziet veelal dat zij dit geloof combineren met andere godsdiensten. Maar een aantal stammen proberen juist vooral vast te houden aan hun eigen geloof en de overige invloeden uit te sluiten; Masai is daar een bekend voorbeeld van.