Telefoonnummer: 0562-449797 (optie 3)
Contact formuliercontact
  • namibië_regiosmall.jpg

Namibië ... thuisland van de Sossusvlei en Etosha National Park. Het Etosha National Park is 23.000 km2 groot; de enorme zoutpan trekt vele wilde dieren aan en na de regenperiode ook massa's watervogels. De Sossusvlei heeft duinen tot 300 meter hoog, in kleurschakeringen van wit tot geel en rood. Zeer de moeite waard zijn ook de Fish River Canyon in het verre zuiden, Waterberg Plateau en de groene Caprivistrook die zich uitstrekt tot Zimbabwe en Zambia. Swakopmund is een gezellige kustplaats en de hoofdstad Windhoek is een aardige stad om even te acclimatiseren voor u aan uw reis begint. In het noorden woont de halfnomadische Himbastam met een karakteristiek uiterlijk en bijzondere levensstijl. Namibië is een land van grote afstanden, heel geschikt om per auto te verkennen. Kiest u voor een vakantie Namibië met een gewone personenauto, huurt u dan een klasse die hoog op de wielen staat.

Bevolking:

Er wonen zo’n 2 miljoen mensen in Namibië. Voor een land met zo weinig inwoners, heeft Namibië een zeer gevarieerde bevolking. Deze kan verdeeld worden in (ten minste) 13 etnische groepen, waarvan de Owambo bevolking de grootste is.

Taal:

Engels is de officiële taal in Namibië. Een groot deel van de bevolking spreekt ook Afrikaans. In de steden Swakopmund en Lüderitz wordt ook nog wel Duits gesproken.

Tijdsverschil:

In Namibië is het in de winter 1 uur later en in de zomer 1 uur vroeger dan in Nederland.

Klimaat:

Doordat Namibë op het zuidelijk halfrond ligt zijn de seizoenen tegengesteld aan die van Europa. Met 300 zonnedagen per jaar is het met recht een jaarbestemming. Hoewel er op jaarbasis weinig regen valt, kent Namibië wel degelijk een regenseizoen. De meeste regen valt tussen half december en half maart, meestal aan het einde van de middag in hevige (onweers)buien. Daarna klaart het weer op. Bovendien betekent regentijd niet dat de neerslag gelijkmatig over het land wordt verdeeld. In sommige regio's blijft de regentijd jarenlang uit. In het noordoosten van Namibië valt de meeste regen; de westkust krijgt de minste neerslag.
Wie voornamelijk wild wil zien, kan het beste in de droge periode van mei tot november reizen; augustus tot november is het meest ideaal. In deze periode trekken de wilde dieren vanwege gebrek aan water in de bush naar drinkplaatsen, waar u ze kunt observeren. Net na de regentijd, in april en mei, is het landschap prachtig met veel groen, bloeiende planten en heldere luchten.
De maanden mei tot en met augustus zijn de koelste maanden, terwijl oktober en november het heetst zijn. Door het woestijnklimaat kunnen in Namibië enorme verschillen tussen dag- en nachttemperatuur voorkomen.

Wegennet:

Namibië kan prima met een huurauto worden verkend. Ondanks dat het grootste deel van de wegen onverhard is, is de kwaliteit van het wegennet goed. De bewegwijzering is duidelijk. Wij adviseren een 4WD, zeker in het regenseizoen of op afgelegen wegen, of een hoger gelegen 2WD. Sommige gebieden kunnen het beste en soms uitsluitend met een professionele (lokale) gids worden bezocht.

In Namibië wordt links gereden. De maximale snelheid binnen de bebouwde kom bedraagt 60 km/uur, buiten de bebouwde kom 120 km/uur. Op gravelwegen past u de snelheid aan aan de condities van weg. Rijdt u niet harder dan 60 à 70 km per uur. Laat u zich bij regenval plaatselijk informeren over de conditie van de gravel- en zandwegen. Een belangrijke regel is om alleen bij daglicht te rijden. In de schemering trekken wilde dieren naar waterplaatsen en steken daarbij de weg over. Hoofdoorzaken van een ongeval in Namibië zijn aanrijdingen met wilde dieren, te hoge snelheid en slippen.

In Namibië is het dragen van autogordel verplicht, ook achterin. Bij een 4-stop kruising en een rotonde heeft degene voorrang die het eerst aankomt. Vergeet u vooral niet dat bij benzinestations niet met credit cards, maar uitsluitend cash kan worden afgerekend. Vaak worden de ramen en spiegels voor u schoongemaakt. Het geven van een fooi wordt natuurlijk erg gewaardeerd en is een prima aanleiding om contact te leggen met de lokale bevolking. Als u zelf rondrijdt in Namibië dan is een internationaal rijbewijs wettelijk verplicht.

Electriciteit:

In Namibië is het voltage overwegend 220/230 Volt. Wij adviseren u (ter plaatse) een speciale driepolige stekker te kopen.

Valuta:

De lokale munteenheid is de Namibische dollar (NAD), onderverdeeld in 100 cent. Het is verstandig om een creditcard mee te nemen. Tevens kunt u ook terecht met euro's en US dollars, maar ook de Zuid-Afrikaanse Rand wordt alom geaccepteerd.
NAMTWI
De vallei bij Twijfelfontein is één van Namibië's bekendste toeristische attracties. De vallei dankt haar naam aan een bron die soms wel, soms geen water geeft - bewoners twijfelden telkens weer of er... nu wel of geen water zou zijn. Internationale bekendheid dankt de vallei aan de talloze rotstekeningen en graveringen die in, onder en op de rotsen terug te vinden zijn. De tekeningen en gravures komen van de hand van San-mensen en zijn soms duizenden jaren oud. Twijfelfontein is zo uniek omdat dit één van de weinige plaatsen is waar zowel rotstekingen als inscripties in zulke grote hoeveelheden aanwezig zijn. Een goede verklaring voor het grote aantal is er eigenlijk niet. In de vallei zijn eveneens de zogenaamde Organ Pipes te vinden: een kloof waarin de natuur de stenen geformeerd heeft tot honderden rechtopstaande kolommen - zoals orgelpijpen - van doloriet in de meest fascinerende formaties. Iets verder ligt de Burnt Mountain (Verbrande berg - niet te verwarren met Brandberg, een bergketen bij Uis). In feite moet u Burnt Mountain niet op het midden van de dag bekijken: de berg ziet er dan verbrand uit. Interessanter is het om te zien hoe de berg in brand staat. Daarvoor moet u in de vroege ochtenduren of late namiddag komen. Twijfelfontein is in 2007 op de lijst van werelderfgoederen geplaatst en is daarmee het eerste geregistreerde werelderfgoed van Namibië. U kunt een leuke dagtour maken via de Organpipes, Burnt Mountain en Petrified Forest.

Damaraland (Twyfelfontein)

NAMWIN
Windhoek, de hoofdstad van Namibië , ligt in een bekken tussen de Khomas Hooglanden, Auas en Eros Mountains. Of het nu ooit uit strategisch oogpunt gekozen is of wellicht is het puur geluk, maar Wind...hoek ligt in het epicentrum van het land. Dit heeft duidelijk zijn voordelen als het gaat om het besturen van het land, en tevens maakt de locatie deze stad tot de belangrijkste toegangspoort tot het land
Windhoek is wereldwijd gezien een kleine stad met haar ongeveer twee honderd duizend inwoners. Dit inwonersaantal groeit echter snel wat vooral te wijten is aan een gebrek aan werkgelegenheid op het platteland. Ondanks de groei van de bevolking in de afgelopen jaren blijft Windhoek een plezierige, schone stad.
De gebouwen in Windhoek hebben een duidelijke Duitse stijl. Een blijvende herinnering aan de vroegere koloniale geschiedenis van Namibië. Een aantal van deze gebouwen, zoals de Alte Feste (oude fort), Christuskirche en Tintenpalast (het parlementsgebouw) zijn van bijzonder historisch belang. Ironisch genoeg is de Alte Feste Fort, ooit het bolwerk van de Duitse kolonialisme, nu het Nationaal Museum welke een bijzondere nadruk legt op de vrijheidsstrijd en de Namibische onafhankelijkheid. Andere opmerkelijke gebouwen in Windhoek zijn St Mary’s Cathedral en de Turnhalle Building.
Windhoek heeft verschillende namen gehad, veelal geïnspireerd door de warmwaterbronnen in dit gebied. Over de oorsprong van de huidige naam zijn verschillende verhalen bekend. De meest populaire is dat ergens rond 1840 Jonker Afrikaner , een Nama leider, het gebied Winterhoek noemde – vernoemd naar de boerderij in Zuid-Afrika waar hij geboren was. Windhoek, of winderig hoekje, is een verbastering van deze naam.
Windhoek is een geweldige plek om op terrasjes te genieten van een koud biertje uit eigen land. Het is een moderne stad met supermarkten, bakkerijen, en kledingwinkels. Er is een groot winkelcentrum op Maerua Mall, (compleet met een overdekt zwembad en een fitnessruimte) en een kleinere aan Post Street Mall, (Stadsplein) en op Wernhill Park, allen zijn zeker een bezoek waard.

Windhoek