Telefoonnummer: 0562-449797 (optie 3)
Contact formuliercontact
  • Bostwana regio 2

Tijdsverschillen

Het is in Botswana tijdens onze zomertijd 1 uur vroeger dan in Nederland.

Geldzaken

De nationale munteenheid van Botswana is de Botswana Pula (BWP). Op het moment van het samenstellen van deze informatie was de koers: 10 Pula = € 0,80. In Botswana is het veelal niet mogelijk om geld op te nemen met een Europese bankpas, echter u kunt vaak wel geld opnemen met een Visa creditcard. In Botswana moeten de entreegelden voor de nationale parken in Pula betaald worden. In een beperkt aantal plaatsen kunt u met uw bankpas geld opnemen bij een geldautomaat (ATM). Om te pinnen dient er op uw bankpas het Maestro logo te staan. Op de website www.mastercard.com (ATM locator) kunt u nagaan in welke landen/steden u ATM-machines kunt vinden. Creditcards worden op veel plaatsen geaccepteerd. Wij adviseren u tevens contant geld in USD en EUR mee te nemen. De actuele koersen kunt u raadplegen op de website: www.oanda.com.

Creditcard: Bij de meeste grote winkels, hotels en lodges worden de gangbare creditcards geaccepteerd. Ook kan een creditcard vereist zijn bij het betalen van borgsommen voor autohuur, camperhuur en voor hotels. Vooral in de hotels vraagt men vaak een deposito voor de eventuele door u te gebruiken extra's, ondanks het feit dat u in het bezit bent van een voucher voor de betaling van de overnachtingen. Het bezit van een creditcard voorkomt dat u een gedeelte van uw contant geld moet gebruiken voor deze deposito's. Men maakt wel een creditcardslip aan met de gegevens van uw creditcard, maar vult geen bedrag in. Bij het terugbrengen van de auto of camper of vertrek uit het hotel volgt de definitieve afrekening. Let u er op dat de creditcardslip bij deze gelegenheid wordt gebruikt of wordt vernietigd. U kunt uw creditcard ook gebruiken voor het opnemen van geld bij een bank.

Pinnen: U kunt met uw bank/pinpas met maestro- of cirrus- teken gebruik maken van geldautomaten (BOB-automaten van de First National Bank) om geld te pinnen. Houdt u er rekening mee, dat deze vooral in de grotere plaatsen zijn te vinden. Ook met creditcards kunt u geld pinnen. U betaalt dan wel kosten bij uw afschrijving in Nederland, ongeacht de hoogte van het gewisselde bedrag. Wij raden u aan niet uitsluitend uw pinpas mee te nemen.

N.B.: Benzinestations rekenen uitsluitend af in contant geld.

Fooien

Het geven van (kleine) fooien wordt zeer gewaardeerd in Botswana. Voor kamermeisjes en kofferdragers is een fooi van ca. BWP 4-8. Voor uw gids/chauffeur tijdens een safari geldt dat een fooi veelal een groot deel uitmaakt van het inkomen. U kunt uitgaan van een fooi van ongeveer € 2,- per persoon per dag. In restaurants is een fooi van ca. 10% gebruikelijk.

Reisdocumenten

U dient in het bezit te zijn van een retourticket en een geldig paspoort dat nog minstens een half jaar geldig is bij vertrek uit Botswana. U moet minimaal twee lege bladzijden in uw paspoort hebben. Hebt u een Nederlands of Belgisch paspoort dan heeft u geen visum nodig. Maximum verblijf is 90 dagen.

Vanaf 1 oktober 2016 dient u wanneer u reist met kinderen een officieel geboortecertificaat van het kind, inclusief de namen van beide ouders, in het Engels te kunnen overhandigen. Reist u niet met uw eigen kinderen, dan heeft u tevens schriftelijke toestemming van de ouders nodig. Deze regelgeving is soms aan verandering onderhevig.

Gezondheid

Een gele koorts-vaccinatie is vereist indien u voorafgaand aan uw bezoek aan Botswana in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Een malariakuur en een vaccinatie tegen DTP, BMR en hepatitis A worden aanbevolen. Risico op Bilharzia bij contact met water in meren en rivieren is aanwezig. Aangezien kraanwater niet overal veilig is om te drinken, raden wij aan water uit flessen te drinken. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts of de GGD te raadplegen.

Voltage

De netspanning in Botswana is 220/240 volt. Wij adviseren u een universeelstekker mee te nemen.

Klimaat

Botswana ligt op het zuidelijk halfrond, waardoor de seizoenen er tegenovergesteld zijn aan die in Nederland. Wanneer het bij ons dus zomer is, is het daar winter. Botswana heeft een subtropisch klimaat en hoort samen met Namibië tot de droogste landen van zuidelijk Afrika. De regenval varieert van 200mm in het zuidwesten tot 650 mm in het noorden. In de zomer, van november tot en met maart, valt de meeste neerslag. De schaarse 'pula' (regen) is zo belangrijk dat Botswana haar geldeenheid er naar heeft vernoemd. In de winter, van juni tot en met augustus, kunnen de temperaturen in Botswana hoog zijn en de nachten bitterkoud. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn in de maanden april/mei en september/oktober minder extreem dan in de zomer.
Central Kalahari Game Reserve 001
Het Central Kalahari Game Reserve is met een omvang van ruim 5 miljoen hectare het grootste wildreservaat van Botswana en het op één na grootste ter wereld. Het reservaat is vernoemd naar de Kalahari ...woestijn, die het zuiden van Botswana domineert, maar ook doorloopt in de buurlanden Namibië en Zuid-Afrika. Het landschap bestaat uit uitgestrekte grasvlaktes die tijdens en vlak na de zomerregens (van november tot april) bevolkt worden door springbokken, gemsbokken (oryx), wildebeesten (gnoes), elanden en giraffen, met in hun kielzog roofdieren als leeuwen, hyena’s en honingdassen.

De bekendste en meest bezochte plek in het reservaat is Deception Valley, dat grote bekendheid verworven heeft om z’n bruine hyena populatie. Duizenden jaren terug kronkelden enkele rivieren door het droge reservaat. Eén van deze fossiele rivieren zocht zich ca. 16.000 jaar geleden een weg door de noordelijke Kalahari en sleet hierbij een vallei uit die tegenwoordig bekend staat onder de naam Deception Valley. Een variatie aan grassen, acacia’s, doornbossen en andere planten leven in deze droge omgeving. Tsamma meloenen en gemsbok komkommers zijn de grootste waterbron voor de dieren en de Bosjesmannen in het droge seizoen.

’s Nachts verlichten miljoenen sterren de hemel wat een spectaculair schouwspel oplevert, vooral omdat u hier geen last heeft van lichtvervuiling. Het Central Kalahari Game Reserve is ook enige tijd het domein geweest van de laatst overgebleven San (‘Bosjesmannen’), die hier hun traditionele levenswijze in stand konden houden. Veel nazaten werken nu bij de lodges in het reservaat en vertellen u graag over hun cultuur, geschiedenis en overlevingstechnieken in de droge woestijn tijdens een natuurwandeling.

Central Kalahari Game Reserve

Moremi
Het Moremi Game Reserve is een van de belangrijkste en meest bezochte wildparken van Botswana, het is een uitgestrekt gebied ten Noord-Oosten van Maun (de safari hoofdstad van Botswana). Delen van de ...Okavango Delta (Chiefs Island) vallen binnen het Moremi Game Reserve.

Voor self drive safari’s en ook de georganiseerder kampeersafari reizen zijn er een aantal kampeerplaatsen beschikbaar binnen het Moremi Game Reserve. Deze kampeerplaatsen bevinden zich in vier verschillende delen van het Moremi wildpark.

• South Gate, in het Zuiden van Moremi bij de zuidelijke ingang (gate). Hoewel dit t.o.v. de andere kampeerplaatsen niet de beste locatie in het park is kun je vanuit South Gate prima game drives maken naar het westelijke deel van het Moremi Game Reseve.
• North Gate, in het Noorden van het wildreservaat. Tevens de grens met het Chobe National Park. Bij North Gate (Khwai) vindt u een van de beste campsites van Moremi. Hier kunt u uitgebreide game drives maken langs de Khwai rivier. Zoals wel naar het Oosten als Westen. Op de Khwai campsite komen ‘s nachts vaak hyena’s in het camp. Tevens zijn er veel baboons die overdag een probleem kunnen zijn doordat ze voedsel stelen, in auto’s klimmen of tenten open maken.
• Xakanaxa, deze campsite in het Noord-Westen van Moremi is een van de meest populaire. Vanuit Xakanaxa kunt u mooie game drives maken in het nattere deel van het Moremi wildreservaat, het deel dat over gaat in de Okavango Delta. Bijvoorbeeld ‘Dead Tree Island’ kan bezocht worden. Voor self drive reizen naar Moremi en het Xakanaxa gebied is van belang te weten dat er diverse water passages mogelijk zijn welke niet zonder gevaar zijn. Controleer altijd of het mogelijk is door het water te rijden aangezien het vrij eenvoudig is schade te maken.
• Third Bridge in het Westen van Moremi en niet ver van Xakanaxa is ook een mooie locatie in het park. U kunt hier gelijk aan Xakanaxa uitgebreide game drives maken in het nattere deel van de Okavango Delta.

Moremi Game Reserve