Telefoonnummer: 0562-449797 (optie 3)
Contact formuliercontact
  • zuid_afrika_004_westsmall.jpg

Noordkaap:

Het grootste deel van Noordkaap ligt ten zuiden van de machtige Oranjerivier en bestaat uit woestijn- en halfwoestijnlandschappen. De provincie wordt gekenmerkt door uitgestrekte, dorre vlakten met rotspartijen; de Atlantische Oceaan vormt de westgrens.
Noordkaap telt een groot aantal toeristische highlights, al wijken ze wellicht een tikje af van het gangbare. In augustus en september wordt Namakwaland (voorheen Namaqualand) omgetoverd in een schitterend tapijt van wilde bloemen. Deze regio is wereldberoemd vanwege de weelderige bloemenpracht en fotosafari's zijn hier dan ook bijzonder populair.
Kgalagadi Transfrontier Park is een van de grootste natuurbeschermingsgebieden in zuidelijk Afrika en tevens een van de grootste beschermde natuurlijke ecosystemen van de wereld. Het park heeft een oppervlakte van meer dan 2 miljoen hectare en is een van de beste plaatsen ter wereld om de zeldzame leeuw met zwarte manen waar te nemen. De ongekende dimensies, heldere hemel, vurige zonsondergangen, schitterende sterrennachten en de bijna hoorbare stilte; het is alles bij elkaar een onvergetelijke ervaring.
Richtersveld National Park is gelegen in het noordwestelijke deel van Namakwaland. Hier heeft het landschap een grimmige uitstraling, die de meeste bezoekers intrigeert. Dit gebied is de bakermat van de Nama, een volk van overwegend schapen- en geitenhoeders die van het land leven. Richtersveld is populair bij 4x4-fanaten en natuurliefhebbers, die er eens echt uit willen.
Diamantstad Kimberley ligt ook in Noordkaap en biedt onderdak aan het Kimberley Mine Museum. In een deel van het museum staan observatieplatforms met uitzicht op het beroemde Big Hole; daarnaast kent het museum een aantal historische gebouwen. Het is een "levend museum"; de oude winkels, bars, restaurants, kerken en banken zien er precies zo uit als in de tijd toen hier naar diamanten werd gezocht.

Westkaap:

In Westkaap vinden we - langs Route 62 - de langste wijnroute van de wereld; deze loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth, 850 kilometer naar de oostkust. Heeft u niet voldoende tijd om de hele route te doen? Bezoek dan in elk geval de wijngebieden Stellenbosch, Paarl, Wellington, Franschhoek, Ceres, Worcester, Bonnievale en Robertson. De Tuinroute tussen Kaapstad en Knysna is schitterend; de route voert u door diverse typische stadjes, compleet met gastvrije lokale bewoners en kraampjes met verse groenten en fruit. Maak een tussenstop in Swellendam, de stad waar de cipier ooit ook tegelijkertijd het postkantoor beheerde; hier ervaart u Kaaps/Hollandse architectuur op z'n best. Enkele uren gaans van Kaapstad ligt de meest zuidelijke uitloper van Zuid-Afrika, Cape Agulhas, waar de Atlantische en Indische Oceaan elkaar raken. Via de reis naar Cape Agulhas komt u door het natuurschoon van Overberg, langs - wat bekend staat als - de Walviskust. U kunt ook een omweg maken naar Hermanus, de stad bij uitstek om walvissen te observeren. Tijdens uw reis naar de Westkust gaat u door diverse stadjes, en vooral rustige vissersdorpjes zoals Langebaan en Paternoster. Neem vooral de tijd om onderweg te genieten van de flora; stop ook in Yzerfontein en maak een echte Zuid-Afrikaanse "beachbraai" mee. Stelt u prijs op echte rust en stilte? Ga dan in noordelijke richting naar de Karoo, een van de droogste gebieden van het land. Dit dunbevolkte halfwoestijngebied staat garant voor open vlaktes, frisse buitenlucht en historische architectuur. Liefhebbers van outdooractiviteiten komen zeker aan hun trekken in Westkaap. Kitesurfen aan de Westkust, kooiduiken met haaien in Gansbaai, zeekajakken in Simon's Town, hiken langs de Otter Trail, struisvogelrijden in Oudtshoorn, bungeejumpen bij Bloukrans Bridge in Nature's Valley en scubadiving aan de Oostkust; ook de meest fanatieke adrenalinejunkies vervelen zich hier niet!

bron: southafrica.net
Het Agulhas gebied heeft verscheidene bezienswaardigheden die toeristen elk jaar naar de kust doen trekken. De nabijgelegen steden als Agulhas en Struisbaai bieden verscheidene watersportactiviteiten ...zoals zwemmen en hengelen. Binnen het nationaal park kan er ook genoten worden van onder andere:

- Het zuidelijkste punt van Afrika - Een plakket duidt de nauwkeurige plaats van het uiteinde aan. Het is op dit punt dat de Atlantische en Indische Oceanen officieel samenkomen.

- De vuurtoren bij Kaap Agulhas - de vuurtoren werd gebouwd om de vroege ontdekkingsreizigers voorbij Kaap Agulhas te helpen tijdens hun ruwe zeetochten. Eenenzeventig stappen leiden naar de bovenkant van de tweede oudste werkende vuurtoren in Zuid-Afrika. De stenen voor het gebouw werden verzameld uit de aangrenzende kalksteensteengroeve. Het gebouw huisvest ook een uniek vuurtorenmuseum. Visvallen uit steen die door de Khoisan werden gebruikt kunnen nog ten oosten van de vuurtoren worden gezien.

- Begraafplaats van schepen - Zoetendal, Birkenhead en Armiston zijn enkele van de vele schipbreuken die langs de kustlijn van Agulhas worden gevonden. Onderdelen van deze schipbreuken zijn te zien bij het museum van schipbreuk in Bredasdorp. De bezoekers aan het museum kunnen de overblijfselen van Meisho Maru 38 nog zien, een wrak van het schip dat op de klippen liep bij Kaap Agulhas.

- Fynbos - De Agulhasvlakte heeft een grote diversiteit aan flora. Het gebied omvat vertegenwoordigers van de unieke kalksteenfynbos vegetatie. Hoewel de meeste soorten tussen mei en september bloeien zijn er ook bloemen die in om het even welk seizoen kunnen worden bewonderd.

Tussen juli en november kunt u de Zuidkaper langs de kust waarnemen. Tevens vindt u hier ook de African Black Oystercatcher die met uitsterving bedreigd is.

Agulhas